Lombardije is aan!

Geplaatst op 26 februari 2018 door: Gert-Jan Boone


Droomoord voor smulpapen en wijnfanaten

Shopaholics dromen over onbetaalbare haute couture uit modestad Milaan. Sleurhutfanaten mijmeren over een zonovergoten vakantie aan één van de door hoge bergtoppen omringde azuurblauwe meren. Trouwe volgers van het fietsende peloton denken aan de koers van de vallende bladeren. Met alle associaties bij het Noord-Italiaanse Lombardije is een mooi lijstje te maken. Maar of “droomoord voor smulpapen en wijnfanaten” tot de opsomming behoort?

Vitis vinifera

Toch is wijnbouw in Lombardije allerminst een noviteit. Al vele eeuwen is de vitis vinifera massaal vertegenwoordigd in de Noord-Italiaanse streek. In de heuvels treffen we volop internationale druivenvariëteiten, zoals Pinot Noir, Riesling, Cabernet Sauvignon en Chardonnay. Ook inheemse rassen als Nebbiolo (Chiavennasca), Cortese, Moscato en Barbara zijn uiteraard present. Deze vermaarde druiven hebben buurman Piëmont groot gemaakt en de prijs van de wijnen tot ongekende hoogte doen stijgen. Lombardije vertoeft gek genoeg nog altijd in de relatieve anonimiteit. In tegenstelling tot de vermaarde buurman belanden de wijnen uit de Lombardijse heuvels, de mousserende Franciacorta daargelaten, slechts sporadisch in de (virtuele) winkelschappen van de wijnspeciaalzaak.

Barbaarse Barbera

Als we Lombardije nader onder de loep nemen, dan kunnen we niet om de Barbera heen. De druif is één van de meest aangeplante variëteiten in het noorden van Italië. Niet vreemd, want de Barbera rendeert altijd en overal. Lange tijd stond deze druif aan de basis van uiterst schrale bulkwijn. Niet een wijn om enthousiast van te worden en hoogstens geschikt om een vette pizza weg te spoelen. Pas in de jaren ’80 hebben wijnboeren in Alba en Asti de potentie van de druif onderkend. Opbrengstreductie door het toepassen van ‘groene oogst’ en de introductie van moderne vinificatietechnieken hebben bijgedragen aan een enorme stap voorwaarts. De barbaarse Barbera is omgetoverd tot een beeldschone prinses en met name de Barbera wijnen uit Piëmonte behoren inmiddels tot de wereldtop.

Barbera in Lombardije

Helaas is de prijs van de Barbera uit Piëmont in veel gevallen sterker toegenomen, dan de kwaliteit. Voor mij alle reden om op ontdekkingstocht te gaan naar plezante Barbera in het onontgonnen Lombardije. De Barbera 2016 van wijnhuis Bisio Devis maakt de meeste indruk. Bij de eerste slok toont de Barbera direct haar ware aard. Een extreem zoete inval van gedroogde pruimen en sappige kersen met een aangenaam animale ondertoon. Liefhebbers opgelet: Dit is precies een Barbera zoals Barbera bedoeld is. Lombardije is aan!