Oh, oh Bordeaux

Geplaatst op 15 februari 2018 door: Chantal Driesen


Het wordt een spannend jaar voor de wijnmakers in Bordeaux , de nieuwe oogst is op komst en de verschillen zijn groot dankzij de ergste vorst sinds 1991. Hoe ziet wijnjaar 2017 eruit voor Bordeaux?

Een moeilijk jaar

2017 gaat de boekjaren in als een ‘moeilijk’ jaar voor Bordeaux, en dat is dan nog een understatement. Het jaar begon goed, zacht met 1,5 graden warmer dan gemiddeld, waardoor de bloei een mooie vroege start kreeg, het leek allemaal dik in orde! Maar toen kwam April en die bracht een enorme vrieskou (met temperaturen van -4) flinke schade aan.

Vorst

Dankzij deze vernietigende vorst zagen veel wijnmakers een deel van hun oogst verloren gaan. In de gehele regio is alles in minder of meerdere mate beschadigd. Oneven rijping is hierdoor een veelvoorkomend verschijnsel. En om voldoende volume te krijgen van dezelfde consistente kwaliteit is er meer geblend. Overal is er 50% minder wijn geproduceerd dan vorig jaar! Slik… Dat gaat ook zeker wat met de prijs doen!

Frisheid

In tegenstelling tot het rijke jaar 2016 zijn er slechts een handjevol wijnen die dezelfde rijpheid hebben. Je ziet voornamelijk veel frisheid in de wijnen. In wit springt Sauvignon Blanc eruit met zijn aromatische karakter.

Verschillen

In rood, de meest belangrijke categorie voor Bordeaux zie je een nog groter verschil tussen instap modellen en de beste AOC wijnen. Met name omdat de rijkere chateaus voorzorgsmaatregelen konden treffen. Côtes de Bourg, één van de minst getroffen regio’s heeft een mooi fruitgehalte. Ook aan de linker oever, in delen waar de vorst niet zo ernstig was zie je uitstekende wijnen met veel rijp zwart fruit en rijpingspotentieel. Aan de rechter oever zie je meer gemengde resultaten. Minder concentraat in de met vorst getroffen gebieden. En met name op de lijmstenen plateau’s waar weinig tot geen vorst was, een prachtige balans tussen frisheid en rijp rood fruit.

Grote verschillen dus, wij wachten met spanning af tot we ze zelf kunnen proeven!