De grillen van de Bordeaux!

Geplaatst op 29 mei 2018 door: Gert-Jan Boone


Als dat maar goed komt!

Terwijl de Nederlandse media berichten over de op twee na warmste aprilmaand sinds het begin van de metingen in 1901, koppen de Franse kranten over aanhoudende regenval in Bordeaux. Al maandenlang is de wijnstreek in de ban van een zondvloed. Wijngaarden staan blank, tractorbanden zijn kansloos tegen de zuigende werking van de zompige modder en het snoeien van de wijnstokken is letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Als dat maar goed komt met 2018. Na de onvoorspelbare grillen van Moedertje Natuur in 2017 kunnen de wijnboeren in de Bordeaux wel wat meteorologische rust gebruiken!

Lege handen

Oogstjaar 2017 was er bepaald niet één uit het boekje. Extreme vrieskou in april! Hagelstenen als tennisballen zo groot in augustus! Een kille en grijze nazomer! Zelden zijn er zo weinig rijpe druiven geplukt. Sommige wijnboeren staan zelfs met lege handen. Ook de kwaliteit van de wijn stelt, uitzonderingen daargelaten, ietwat teleur. Een jaar om snel te vergeten! Gelukkig is er nog volop Bordeaux 2016 voorradig.

Schavot of sisser?

Een overvloed aan zonnestralen en perfect afgemeten porties hemelwater op zijn tijd. Dat is oogstjaar 2016 in een notendop. Wijnboeren blij. Wijnpers blij. Zelfs ik was in mijn nopjes met jaargang 2016. Tot mij ter ore kwam dat bij de wijnbereiding massaal suiker aan de most is toegevoegd. Is 2016 dan toch niet zo’n geweldig jaar als iedereen mij heeft doen geloven? Château Giscours heeft haar hand zelfs overspeeld door tegen de regels in niet alleen haar Cabernet Sauvignon te chaptaliseren, maar ook een vat Merlot van wat extra druivensuiker te voorzien. Binnenkort mag het gerenommeerde wijndomein uit Margaux tekst en uitleg geven. Het schavot of een sisser? Het oordeel is aan de rechter!

Grillig Bordeaux

Mijn oordeel is al geveld. Is het weer een keer niet grillig, zijn het de wijnboeren wel! Voorlopig even geen Bordeaux 2016 voor mij. Deze zure criticus vergrijpt zich liever aan een flesje uit topjaar 2015, zoals de “Bio-Bordeaux” van Château Moulin de Bel Air. Aroma’s van kersen, bosbessen, krenten, pure vanille, laurierdrop en een walm rook vormen een smaakvolle bezigheidstherapie voor mijn neus. De smaakpapillen in mijn mond zijn onder de indruk van de intense smaken en de intrigerende afdronk vol mokka, peper en drop steelt de show. Wat een karaktervolle wijn uit de altijd grillige Bordeaux! Daar drinken we op. Santé!