Spaanse wijn & tapas

Geplaatst op 28 februari 2018 door: Rosalie Ter Braak


Tapas, wij zijn er gek op! Allerlei hapjes proeven en samen lekker lang tafelen. Nou verrast het je vast niet dat Spanje genoeg verschillende wijnen heeft om bij mooie tapas te combineren. Voor jullie een klein lijstje met welke Spaanse wijn er het best bij welke tapas past.

Sherry

Sherry wordt vaak gezien als een oude taarten drankje maar je zal verrast zijn hoe lekker een glaasje sherry op z’n tijd is. Het is een versterkte wijn afkomstig uit de streek Jerez de la Frontera in het uiterste zuiden van Andalusië. Je hebt veel verschillende soorten Sherry’s maar vaak smaken ze fris, droog met nuances van kruiden en amandelen. Nog niet overtuigd? Wist je dat Sherry redelijk laag in calorieën is (50 ml -58 kcal) en dat je er ook fantastische cocktails mee kunt maken!  Bij je volgende tapas avond verras je je gasten met een sherry. Zeker als je het serveert bij Spaanse olijven, abondigas (pittige gehaktballetjes), Iberico ham of almendras al pimenton (met paprika geroosterde amandelen).

Cava

Het Spaanse antwoord op Champagne. Echter worden de Cava’s niet gemaakt van de traditionele Franse druivenrassen maar van lokale druivenrassen. De bekendste zijn de parellada, xarel-lo en macabeo. Spaanse Cava is vaak wat soepeler, ronder, kruidiger en bevat lagere zuren dan een Champagne. Een tapas avond met een Cava erbij maakt het geheel natuurlijk nog feestelijker. Serveer bij gefrituurde hapjes zoals chipirones (inktvis) en croquetas. Bijvoorbeeld bij deze heerlijke kaas en ham kroketjes!

Rosado

De Spaanse rosé. De meeste Rosado’s komen uit Rioja en Navarra en zijn vaak wat sterker van smaak en dieper van kleur dan de welkbekende Provence rosé. Omdat ze wat sterker van smaak zijn kunnen ze ook gecombineerd worden met aanwezige smaken. Heerlijk bij chorizo en aioli bijvoorbeeld.

Rueda

Hou jij van een frisse Sauvignon Blanc? Dan zijn de kansen groot dat je ook van een Verdejo uit Reuda houdt. De wijnen zijn fris, aromatisch en kruidig. Vaak worden de wijnen s’nachts geplukt om de frisheid van de wijn te bewaren. Heerlijk bij vis en salade. Denk aan gamba’s,  boquerones en vinagre (ansjovies gemarineerd in azijn of bacalao (viskoekjes).

Rioja

Wie kent ze niet de beroemde wijnen uit het noorden van Spanje. Vroeger kregen deze wijnen een lange houtrijping waardoor ze een uitgesproken houtsmaak hadden. Tegenwoordig worden ze ook minder lang gerijpt wat resulteert in veel variatie in de smaak. Rioja is veelzijdig en krachtig, ideaal voor het winterseizoen. Heerlijk om te combineren met gehaktballetjes, varkenshaas puntjes, verschillende soorten ham maar ook bij bijvoorbeeld patatas bravas (aardappel wedges met spicy tomatensaus).

Bierzo

Bierzo wordt gezien als het aanstormende kwaliteitsgebied van Spanje met enorme potentie. Bierzo ligt in een beschutte bergvallei in Noord-West Spanje, grenzend aan de provincie León. Bierzo staat bekend om zijn karaktervolle rode wijnen van de Mencía druif. De wijnen hebben een beetje hetzelfde fruitkarakter als een Beaujolais, dus cassis, frambozen en viooltjes, maar dan steviger. Heerlijke bij gevogelte tapas zoals mojo picon pork (varkensvlees spiesjes).

Als je hier geen honger en dorst van krijgt dan weten wij het ook niet meer. Weet jij nog een leuke Spaanse wijn & spijs combinatie, laat het ons weten!