Wijn en Spijs: Aspergeseizoen

Geplaatst op 22 mei 2018 door: Rosalie Ter Braak


You hate them or you love them.. Asperges! Nou ik vind ze heerlijk en gelukkig zitten we nu midden in het aspergeseizoen. Tijd om eens te bedenken wat voor wijnen we bij deze mooie groente kunnen gaan schenken.

Superfood asperge

Wist je dat asperge een echte superfood is?! De asperge beschermt tegen ziektes en zit helemaal vol met vezels, kalium, vitamine C,B en zwavelhoudende aminozuren. Maar het belangrijkste is dat asperges helpen de lever te ontgiften! Oftewel, eet asperges bij je wijn dan help je je lever meteen een handje om de afvalstoffen van alcohol te verwerken. Waar wacht je nog op? In huis halen die asperges!

De klassieker

Nu we de asperges in huis hebben, moeten we natuurlijk wel de wijn nog kiezen. De klassieke begeleider van witte asperges met krieltjes, beenham en botersaus, is de Pinot Blanc. Vaak die uit de Franse Elzas, maar hij kan ook uit Duitsland komen, daar heet de druif Weissburgunder. Deze druif past er zo goed bij dankzij zijn bescheiden aroma’s en mildfrisse zuren, een prachtige begeleider voor lichte frisse groente als asperge.

De concurrentie

Hoewel klassieke combi’s altijd goed zijn houden we ook van wat uitdagenders. En er is genoeg concurrentie voor de Pinot Blanc. Oostenrijkse Grüner Veltliner, de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, Elzasser Riesling en Australische Chardonnay. Allemaal heerlijke combinaties, afhankelijk van de bereiding van de witte asperges of groene asperges. Want de smaak van witte en groene asperges verschillen ook natuurlijk ook nog. In het algemeen gezegd gaan witte asperges goed samen met een vollere, rijpere witte wijn en de groene met wat frissere soorten.

Let’s cook!

Room

Ga je voor een gerecht met een romige saus, kies dan ook voor een vollere wijn zoals een Chardonnay of Chenin Blanc. Let wel op met houtrijping, dit kan wat overheersend zijn, kies dus een wijn zonder houtrijping of met een subtiele houtrijping.

Fris/kruiden

Maak je een fris gerecht met veel kruiden en salade, kies dan voor een droge frisse wijn zoals een Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner of Riesling.

Hartig

Maak je een hartig gerecht door bijvoorbeeld rauwe ham of gamba’s toe te voegen, kies dan een droge en pittig aromatische wijn zoals een Verdejo, Albariño of Pinot Grigio.

Spicy

Houd je van een beetje spicy? Zoals bijvoorbeeld een Aziatische salade met koriander of gewokt met knoflook en gember? Kies dan voor een mild droge wijn met een aromatisch karakter zoals Gros Manseng, Pinot Gris, Muscat, Torrontés, Viognier of Prosecco.