Wijn & Kaas de ideale combinatie!

Geplaatst op 15 januari 2018 door: Chantal Driesen


Romige Morbier, frisse Crottin de Chavignol, uitbundige Roquefort en gerijpte Beaufort. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Want er zijn natuurlijk ontelbaar veel kazen!

Wijn & Kaas

Kaas is natuurlijk al heerlijk op zichzelf, maar met een glaasje wijn erbij is het pas echt genieten! Alleen dan komt de vraag.. Wat schenk je erbij? Ga jij voor een klassiek (maar ietwat saai) glaasje port? Of ga jij voor de ultieme match? Wij geven je graag wat tips!

Zachte kaas & versterkte wijn

Bij romige zachte kazen doet versterkte wijn het altijd goed. Denk hierbij aan sherry (de lichtzoete variant), Port of Madeira. Het zoutige van de kaas past mooi bij het zoetje in de wijn. En het romige karakter sluit mooi aan bij de volle body van de versterkte wijnen.

Harde en oude kazen & krachtig rood

Harde en oude kazen hebben een krachtig karakter. Zout geeft namelijk kracht. Maar er zitten ook zuren in de kaas. Daarom passen krachtig rode wijnen hier zo mooi bij want zuren en tannines zijn de bouwstenen van een rode wijn. En hoe meer, hoe krachtiger. Denk bijvoorbeeld aan een stevige Bordeaux, een Shiraz of een Barolo.

Blauwschimmel & zoete dessert wijnen

Kazen met blauwschimmel hebben een uitgesproken smaak en zijn ook vaak romig. Op basis van de intensiteit moet er eigenlijk wel een dessertwijn bij geschonken worden want ‘normale’ wijnen zullen helemaal wegvallen qua smaak! Een klassieke combinatie is Roquefort en Sauternes.

Schapen- en geitenkaas & witte wijn

Schapen- en/of geitenkaas heeft veel zuren en daardoor een ‘frisser’ karakter. Daarom zijn droge witte wijnen vanwege het frisse karakter zo’n mooie combinatie. De bekende Crottin de Chavignol geitenkaas komt uit de Loire en past perfect bij de witte wijnen die daar geproduceerd worden. Denk aan een Sancerre of Pouilly Fumé.

Help een kaasplankje!

Maar wat doe je nu als je een kaasplankje serveert? Met een glaasje versterkte wijn kun je haast niet missen, net zoals volle gerijpte rode wijnen. Of zorg ervoor dat je kazen niet teveel afwijken van elkaar en gebruik de tips van hierboven.

What goes together grows together

De laatste tip, kijk waar je kaas vandaan komt en wat voor wijnen er geproduceerd worden in de regio. Want vaak geldt ‘What goes together grows together’