2011 wordt het jaar van de zoete wijn

Ik heb intens genoten van het kerstdiner met als hoogtepunt de wijnomschrijving van mijn zus over de Kaefferkopf Gewurztraminer Grand Cru 2007 van J.B. Adam, leek op het gebied van wijn! ‘Ik ruik Lychees,’ zei ze. ‘Of is dat heel gek, als ik dat zeg?’ Er verscheen een glimlach op mijn gezicht, want het is altijd leuk om een niet-deskundige voor het eerst kennis te laten maken met Gewurztraminer. Gewurztraminer is namelijk het ultieme bewijs, dat wijn naar andere dingen kan ruiken, dan naar wijn. Voor doorgewinterde wijndrinkers is dit de normaalste zaak van de wereld. Zo normaal, dat de bizarre omschrijvingen, zoals Robèrt Verweij in zijn columns al aangeeft, je soms om de oren vliegen. ‘En lekker zoet,’ werd er aan toegevoegd. En daar was mijn missie volbracht. Want zoet is vaak niet lekker! Zoet is vaak Zoet.. Te zoet… Suikerwater! En oh ja.. Voor wie het nog niet wist: Goede Gewurztraminer kan inderdaad het aroma van Lychees hebben!

 

Zoet wordt mijn norm
Ontzettend veel wijndeskundigen houden een pleidooi voor droge wijn. Om het nog sterker te vertellen. Zoet is, mits het niet om pourriture noble, late harvest, etcetera gaat, gewoon ‘not done’. Ik ga me hier tegen verzetten dit jaar. Ook zoete wijn kan topkwaliteit bieden. Maar bovenal: Als vinoloog is het niet mijn missie om mensen een bepaalde wijn te leren waarderen. Als vinoloog is het mijn missie om mensen kennis te laten maken met een wijn die het beste bij ze past. En als deze wijn dan toevallig restzoet bevat. So be it.

 

Zoete mixwijn
Daarom ben ik eind oktober 2010 een bezoek gaan brengen aan het walhalla van (licht)zoete wijnen in Frankrijk: De Elzas. Kaefferkopf in Amerschwihr om precies te zijn. Kaefferkopf is de 51e en laatst bijgekomen Grand Cru wijngaard in de Elzas, die als een van de weinige Grand Cru wijnen in de regio assemblages op de markt brengt. Assemblages? Dat zijn toch goedkope zoete mixwijntjes, die ze daar Edelzwicker noemen? Geen assemblages van het niveau Edelzwicker, maar assemblages, waaraan het pis van een engeltje niet kan tippen! Maar als die assemblage beter tot zijn recht komt met restsuiker, dan wordt er niet aan getwijfeld om het toch te gebruiken. Zoete mixwijntjes van topkwaliteit! Hoofdzakelijk Gewurztraminer en riesling in de blend, maar ook de aromatische Pinot Gris, Muscat en de ‘Zwitserse’ specialiteit Chasselas kunnen worden opgenomen in de blend.

 

Geen trend, wel goddelijk
Om terug te komen bij het kerstdiner van afgelopen week. Mijn familie houdt niet zo van droog. Geen doorgewinterde wijndrinkers wellicht, maar ik zie ze maar al te graag genieten van goede wijn. Ik ben er van overtuigd, dat het zo in veel Nederlandse gezinnen gaat. Wijnen droger en zuurder dan gewenst, geven acte de présence aan tafel. Het zal geen trend worden in 2011, want daarvoor zijn er teveel tegenstanders van zoete wijn. Maar het is mijn goede voornemen, om de wereld weer kennis te laten maken met zoete topkwaliteit. Dat 2011 voor iedereen een zoet en zalig jaar mag worden!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden