Abrikozentatin

Beste Cuno,

In mijn kelder, verscholen achter de één-keer-maar-nooit-weer-gebruikte sapcentrifuge, de jeu de boules-ballen en twee kapotte parasollen, heb ik een bescheiden rekje wijn staan. Tussen mijn wijnvoorraadje bevindt zich een flesje Château d’Yquem uit 2002.

Dat flesje Yquem was een diepte-investering. Een belegging in een toekomstige jubelgelegenheid, zo’n moment waarop een mens nonchalant in z’n kelder wil afdalen om er even later triomfantelijk weer uit te komen met een fles goudglanzend godenvocht in de hand. Maar ja. Het leven is hard. En het flesje godenvocht ligt daar inmiddels alweer een half jaar te verstoffen in afwachting van Het Moment.

Ik weet heus wel dat 'ie nog minstens tien jaar mee kan. Ik heb alleen helemaal geen zin om zo lang te wachten. Soms moet je Het Moment gewoon zelf creëren. Ik ga 'm opentrekken dus. Gewoon zomaar op een mooie zomerdag. En dan maak ik er iets lekkers bij, iets waardoor die Yquem nog feestelijker wordt dan-ie al is. Ik dacht aan dit warme abrikozentaartje. Wat jij?

Abrikozentatin

Voor een 4-persoonstaartje

  • 55 g witte basterdsuiker
  • 100 g roomboter
  • 150 g patentbloem + extra om te bestuiven
  • een snuf zout
  • 5 – 7 rijpe abrikozen ½ theelepel kaneel
  • 50 g kristalsuiker
  • (liefst Franse) crème fraîche

verder: een tarte-tatinvorm of een lekdichte taartvorm met hoge rand van ongeveer 20 cm doorsnede

Doe de suiker het zout in een kom. Zeef de bloem erboven. Snijd 100 gram boter in blokjes en strooi ze in de kom. Voeg een halve eetlepel koud water toe en kneed alles met een koele hand een soepel deeg. Gebruik zo nodig een paar druppels extra water. Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 210 C.

Schil de abrikozen (dit gaat eenvoudiger als je eerst een kruisje in het velletje kerft en de vruchten 10 tellen in kokend water dompelt).

Smelt de rest van de boter. Meng de kaneel door de suiker. Verdeel eerst driekwart van de gesmolten boter en dan driekwart van de kaneelsuiker over de bodem van de taartvorm. Leg de abrikozen erin, met de bolle kant boven. Schenk er nu de resterende boter over en bestrooi met de resterende kaneelsuiker. Bestuif het werkvlak en een deegroller lichtjes met bloem en rol de deegbal uit tot een stevige lap. Snij er een cirkel uit die iets groter is dan de taartvorm. Leg de deeglap op de abrikozen en stop de zijkanten zorgvuldig in. Steek met een mes een kruisje in het midden van het deegdeksel.

Bak de taart in 20 – 30 minuten goudbruin. Laat hem uit de oven nog ongeveer 5 minuten afkoelen en draai hem daarna om. Serveer de tatin warm, met een flinke klodder crème fraîche.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden