‘Als je graniet zou kunnen vertalen in vloeistof…’

www.jancisrobinson.com

Jean-Claude Lapalu, Vieilles Vignes 2009, Brouilly, Frankrijk

Wakker worden, wakker worden! Het is nu echt tijd om op jacht te gaan naar de mooiste exemplaren van ambachtelijk gemaakte Beaujolais. Over het algemeen is deze wijn (veel te) laag geprijsd en de oogst van 2009 was, als in zoveel gebieden in Frankrijk, uitzonderlijk goed.

Fantastische wijn
Een van de eerste crus uit 2009 waar ik ondersteboven van was, was de Vieilles Vignes 2009 van Jean-Claude Lapalu uit Brouilly (cru verwijst naar een van de dorpen waar ze de beste wijnen maken: Régnié, Chiroubles, Chénas, St-Amour, Fleurie, Brouilly, Côte de Brouilly, Juliénas, Morgon en Moulin-à-Vent). Een fantastische combinatie van weelderigheid, frisheid en mineraliteit.

Wat een mineraliteit
Ik praatte erover met de Engelse importeur van de wijn, die hem als volgt typeerde: “Ik heb altijd gedacht dat Brouilly één slok van limonade verwijderd was. Maar in de wijnen van Lapalu voel je de vuist achter het fruit. Deze wijn hoort tot de nieuwe lichting strak geproduceerde, rotsvaste crus Beaujolais.”
“De druiven worden met de hand geoogst en gesorteerd, en tijdens de vergisting wordt geen sulfiet of gecultiveerde gist toegevoegd. De Vieilles Vignes is een combinatie van twee cuvées: één gemaakt met macération carbonique (een techniek waardoor de druiven voor ze vergist worden zichzelf van binnen uit beginnen te verteren, wat een kenmerkend zoet-fruitig aroma geeft) en één door de gebruikelijke vinificatie, met ontsteelde druiven. Na de malolactische omzetting gaan de twee cuvées bij elkaar, waarna ze de winter doorbrengen in roestvrijstalen tanks.”
“De geur en smaak van donkerrood fruit kan de doordringende mineraliteit niet verbergen – als je graniet zou kunnen vertalen in vloeistof, dan is dit het resultaat.”

Bestellen
In Nederland kun je deze wijn bestellen bij www.coupdevin.nl, voor € 16,81 per fles. Je kunt daar ook de Beaujolais-Villages van dezelfde producent kopen (€ 13,72): die is een stuk lichter en vooral lekker als aperitief, terwijl de Vieilles Vignes het goed aan tafel doet.

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden