Amelander lamsvlees en Pinot Noir

Ik heb de nare eigenschap om 24 uur per dag aan eten te denken. Dit is niet anders als ik door de weilanden fiets. Want ook de bewoners van het weiland (op de boer zelf na dan) zijn eetbaar en vaak smakelijk. Zo ook in het voorjaar wanneer de lammetjes door de wei springen. Bij mij springen de (anatomische) gedachten door mijn hoofd van fijne koteletjes en boutjes met jus en wijn!

 

In Nederland is heel goed (biologisch) lamsvlees te verkrijgen. Bekend is het lamsvlees van Texel. Het keurmerk ‘Texels lam’ gaat dan ook heel de wereld over. Minder bekend, maar zeker niet minder smakelijk is het lamsvlees van Ameland. Iedere keer als ik op Ameland ben eet ik wat het eiland te bieden heeft. Zo zijn er heerlijke bosvruchten zoals bramen en witte en rode bessen, is er heerlijk (zelf te plukken) zeekraal, zijn er garnalen, boerenkaas en natuurlijk het Amelander lamsvlees. Op het eiland wordt gek genoeg maar op heel weinig plekken het lamsvlees verkocht. Eén van die plekken is slager Johan de Jong in Nes (het hoofddorp). Deze bevlogen slager kan je alle advies geven over bereiding en gerechten, maar ook informatie over het leefgebied en de voeding van de lammetjes.

 

De klassieke wijn/spijs-combinatie met lamsvlees is Pinot Noir. Bij de lamskoteletjes van slager Johan de Jong heb ik Pinot Nero van Kellerei Tramin en Spätburgunder (Duitse afstammeling van Pinot Noir) van Alde Gott geprobeerd. Voornamelijk bij de zachte smaak van de koteletjes paste beide wijnen heel mooi. Bij de bout, die wat hoger op smaak is, heb ik de Monica di Sardegna van Cantina Santadi geproefd. Deze wijn sluit fantastisch aan bij de aards/zoete smaken van de lamsbout. Ren dus morgen naar de (biologische) slager, koop zijn voorraad leeg en ga proeven! Tot volgende keer!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden