Antwoord: wijn bij groene vis

Hola Janneke,
 
Het traceren van een duurzaam gevangen én gekweekt visje is kinderspel vergeleken met het opsnorren van een CO2 veilige fles vergist druivensap. Immers, jij hebt dat kekke printje van de VISwijzer. Voor het wijnschap moet je extreme mazzel hebben als er een groen labeltje op de fles zit, waarop staat dat de wijn met respect voor onze aardbol is geproduceerd.
 
Je sjouwt je een ongeluk
En toch is helemaal geen gek idee om daar veel meer ruchtbaarheid aan te geven. Er komt namelijk een aardig plukje CO2 vrij bij het maken, maar vooral ook bij het transporteren van een smakelijk flesje wijn. En omdat wij zo gruwelijk verzot zijn op al het moois van onder de evenaar, moeten die flessen dat hele end op massieve containerschepen naar ons wijngenieters verscheept worden. Een gemiddeld flesje weegt al gauw zo'n halve kilo zonder inhoud en die wijnboeren zijn er ook nog eens dol op om die flessen een extra macho imago mee te geven, door ze nog zwaarder te maken. Je  sjouwt je letterlijk een ongeluk.
 
Wijn uit een colafles
Nu zijn die boeren ook niet gek en gaan onder druk van de nieuwe groenvraag op zoek naar verantwoordere methoden. Ik heb al PET flessen gezien, die hebben een gewicht dat 40% lager ligt dan de traditionele fles. Maar ja, zet dat je gasten maar eens voor. Alsof je glas cola light bij je zorgvuldig bereidde gerecht serveert. En dan zijn er de creatieve wijnmakers. De hagelnieuwe champagne van Pommery, de Pop Earth is er zo een. Lichter in gewicht, gerecycled papier voor het etiket en bedrukt met oplosbare inkt. Slim, en nog berelekker ook.
 
Miguel Torres, groener dan groen
Maar de echte ridder in het land van duurzaam produceren is Miguel Torres. Die man reist stad en land af om ons maar duidelijk te maken dat we met z'n alle de wereld flink naar de kloten aan het helpen zijn. En om het goede voorbeeld te geven, produceert hij niet alleen heel erg bio-verantwoord, maar zet voor zijn vertegenwoordigers hybride auto's in. Hij vangt de warmte op die vrijkomt bij het verbranden van oude wijnstokken, wat dan weer voor energie in de wijnkelder zorgt. En, die vond ik het meest briljant, hij kweekt algen naast z'n productie-omgevingen. Die zuigen zich het leplazarus vol met CO2, en als ze verzadigd zijn maakt hij van die algen weer biodiesel. Pienter baasje, die Miguel.
 
Probeer eens een van zijn witte wijnen bij je schelvis. Bijvoorbeeld de Viña Sol. Die wordt van de perellada druif gemaakt en zorgt daarmee voor een superfrisse wijn die grandioos goed bij je gerecht past en een spannend huwelijk aangaat met die notige amontilladosaus. Snoep verstandig, drink Torres. Zou ik bijna zeggen.
 
Spreek je volgende week,
Cuno
 

Torres Viña Sol is verkrijgbaar bij de Dirck III slijterijen voor € 5,99. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden