appeltaart op zijn Duits

Ingredënt: appel Aantal personen: 8 Voorbereidingstijd: 90 Bereidingstijd: 40 Ingrediënten: voor het deeg
150 gram bloem
1/2 afgestreken theelepel bakpoeder
50 gram suiker
100 gram boter
1 eierdooier
snufje zout

voor de vulling
2 eetlepels rozijnen
4 eetlepels rum
750 gram stevige zoet/zure appels
1 citroen
1 zakje amandelelschaafsel
1 ei
40 gram suiker
1 1/2 dl zure room
1 eiwit Benodigdheden: springvorm 26 cm. Voorbereiding: Zeef de bloem met het bakpoeder en doe dit in een beslagkom. Voeg de suiker, de in vlokjes verdeelde boter, de eierdooier en het zout toe en kneed dit met een mixer tot een soepel deeg.
Het deeg ongeveer 1 uur in de koelkast zetten.
Wel ondertussen de rozijnen in de rum, schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vieren.
Vul een kom met water en het sap van de citroen, doe de appelstukjes hier in zodat ze niet bruin worden. . Bereiding: Rol tweederde van het deeg uit tussen twee velletjes vetvrij papier. Gebruik dit deeg om een springvorm van 26 cm mee te bekleden. Snijd het overtollige deeg af en druk dit tegen de binnenkant van de rand om deze wat steviger te maken. Prik een paar keer in de deegbodem met een vork.
Laat de appelstukjes goed uitlekken en kerf ze in met een vork op de bolle kant. Leg ze in de vorm op het deeg.
Bestrooi ze met de rumrozijnen en het amandelschaafsel en bak de taart ongeveer 20 minuten in het midden van de oven (200° C).
Klop intussen het ei met de suiker tot het licht en schuimig is en roer er de zure room door.
Klop het eiwit zeer stijf en schep dit luchtig door het roommengsel. Giet dit beslag over de voorgebakken taart en bak nog 20 minuten op dezelfde temperatuur. Haal de taart tenslotte uit de vorm en laat hem afkoelen. Oorsprong recept en illustratie: Recept :©1999 Lien Vijlbrief, Interwines.nl Wijnadvies: zoete dessertwijn Goed wijntje: Castillo de Liria - Moscatel Beter wijntje: Muscat de St.-Jean-de-Minervois - Petit Grain -Vin Doux Naturel Best wijntje: Moscato d'Asti - Alasia

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden