Argentijnse kerstbrunch

Het is 1898 in de Marken, midden Italië, waar Nicolá Catena, zoon van wijngaardeniers, ogenschijnlijk in volle voorbereiding is op zijn overtocht naar Argentinië. In een tijd waar imperialisme en kolonisatie aan de orde van de dag zijn, besluit deze jonge Italiaan zijn eigen ontdekkingsreis te gaan maken. Met zeilboot vaart hij over naar het beloofde land om daar te gaan doen wat zijn voorouders altijd gedaan hebben in de Marken… wijn maken! In 1902 plant hij zijn eerste wijnstokken aan in de woestijn, nu beter bekend als Mendoza.

Zo vader, zo zoon
Zoals je van een echte Italiaan mag verwachten, besluit ook zoon Nicolás de traditie van wijn maken voort te zetten. Geïnspireerd door Robert Mondavi, die evenals de voorouders van Catena uit de Marken kwam, volgt hij zijn opleiding aan de Berkely landbouwuniversiteit van Californië. Hij besluit daar zelfs om de toeristische rondleiding van Mondavi’s Winery in Napa Valley te doen, om tot de conclusie te komen dat deze kwaliteit ook in Mendoza mogelijk moet zijn.

Decanter man of the year
Inmiddels behoort Catena tot de toonaangevende wijnbedrijven van Argentinië en wordt er in moderne stijl wijn gemaakt van uiteenlopende druivenrassen. Met name met malbec en cabernet Sauvignon bereikt het wijnhuis Catena geweldige resultaten. Het was zijn levensdoel om Argentinië op de kaart te zetten als land met kwaliteitswijnen en dat is hem met wijnen als de Catena Zapata en Catena Alta absoluut gelukt. Ik vind het dan ook meer dan terecht dat Nicolás Catena als eerste man van het Zuid-Amerikaans continent dit jaar is uitgeroepen tot Decanter man of the year.

Aroma van de zondagmiddagbrunch
Naast de wijnen die onder de naam Catena of Catena Alta verschijnen, brengt het wijnhuis een reeks wijnen op de markt onder de naam Alamos. Als Champagneliefhebber was ik vooral nieuwsgierig naar de Alamos Sparkling extra brut. In navolging van de populaire prosecco’s en cava’s weer eens een mousserende wijn, gemaakt van chardonnay en pinot noir met vrijwel geen restsuiker. Een klassieker mag je wel zeggen. Bij het ploppen van de kurk en het vrijkomende aroma dacht ik gelijk aan een traditionele zondagmiddagbrunch. Bij het inschenken kwamen de aroma’s van geroosterd brood me nog meer tegemoet. Bovendien heeft deze sparkling prachtig kleine bubbeltjes en zijdezachte zuren, waardoor de wijn al vroeg op de dag erg prettig wegdrinkt.

Ideale brunchwijn
Met de feestdagen voor de deur en vele feestmaaltijden voor de boeg, zal deze wijn mijn toast met zalm meerdere malen gaan begeleiden. Ik ga dus brunchen met Catena! Is het niet vanwege de wijn, dan wel vanwege het idee dat de feestdagen een tijd van verzoening is. En hoe kun je dat beter tot uiting brengen dan met een Argentijnse wijn, van Franse druivenrassen, gemaakt door een Italiaanse familie die de wereld aan zijn voeten heeft…

Alamos Sparkling Extra Brut
Deze maand van € 8,99, voor € 7,99 bij Gall&Gall
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden