Art de Vivre bij Smith Haut-Lafitte

Het echtpaar Florence en Daniel Cathiard uit Grenoble raakten in de jaren zestig bekend door hun sportieve prestaties voor het Franse Olympische skiteam. Nadien openden zij onder meer een keten van winkels in sportkleding maar vanaf 1991 mogen zij zich door de aanschaf van Château Smith Haut Lafitte, een grand cru classé in de Graves, tevens tot de elitegroep van succesvolle nieuwe wijnentrepreneurs rekenen.

Investeren in château
Voor het prestigieuze, maar ernstig in verval geraakt château telden zij destijds maar liefst 220 miljoen francs neer. Ze moesten daarnaast nog fors investeren in wijngaard, tonnellerie en gebouwen. Geleidelijk raakten zij zo gegrepen door het veelomvattende wijnvirus, dat zij zich met overgave op het reilen en zeilen rond het wijn maken stortten. Ze gingen zelfs in de bijbehorende chartreuse wonen.

Aanstekelijke passie
Hun passie sloeg enkele jaren later over op dochter Mathilde, die juist was afgestudeerd en prompt daarop een ‘gouden’ ontdekking deed op het terrein van haar ouders. De na het persen van de druiven overgebleven pitjes, een residu dat voorheen gebruikelijk tot alcohol werd verstookt, bleken namelijk bijzonder rijk aan polyfenolen. Een krachtig antioxidant waarmee Mathilde een unieke, gepatenteerde beautylijn ontwikkelde onder de naam Caudalie (= afdronk). Het kort daarop naast de winery geopende luxueuze spa/hotel staat geheel in het teken van deze vinotherapie. Het wordt gerund door zus Alice en staat bekend als Les Sources de Caudalie.

Beeldende kunst
Behalve aan wijn, hebben papa et maman hun hart bovendien verpand aan beeldende kunst. Vandaar dat tussen de weelderige wijngaarden van Smith Haut Lafitte her en der fraaie sculpturen geplaatst zijn. Waaronder een ‘Venus’ van Jim Dine en - recent speciaal voor de Cathiards gegoten – een rijzige bronzen ‘Vogelman’ van beeldhouwer Mimmo Paladino.

Chemin de Smith Haut Lafitte, Martillac, France. T +33 (0)5 57 83 11 22;
smith-haut-lafitte@smith-haut-lafitte.com. T. +33 (0)5 57 83 83 83;
sources@sources-caudalie.com.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden