Asperge- Wine- Flight…

Één Asperge-verhaal schiet iedere Lente meteen uit de grond. En dat is er 1 uit mijn studietijd. Op een rustig middagmoment in mei zat de zwarte brigade van een klein Limburgs hotel asperges te schillen op het terras. De witte brigade had immers de handen meer dan vol.



Een ouder echtpaar uit het Westen had het karwei met interesse gevolgd en toen mevrouw even richting toilet ging, zag meneer zijn kans schoon. Even checken wat ze daar nou feitelijk aan het doen zijn met die asperges. ,,Schoonmaken? Hoezo schoonmaken? ,,Nou kijk zo doe je de schil eraf en wanneer je je nagel fris krakend in de asperge kunt drukken weet je dat ie goed geschild is.” ,,Tjseetjemiena is dat zo?” ,,Ik kom ieder jaar een keer naar het Zuiden om asperges te eten omdat die dingen thuis niet te vrete zijn. Mijn vrouw weet dat helemaal niet! Dat van die schil!”



Mét of zonder schil scheelt een slok op een borrel. Ook als het gaat om wijnadvies. Met een pinot blanc redt je het niet in-case-of  ongeschild. Een Spaanse Rueda zou nog kunnen maar is ook bij geschild lekkerder. Stuivende neus vol buxus, kruisbes én een pittige afdronk. Bij dat woord stuivend heb ik meteen herinnering twee te pakken. De naam van de BN-er in kwestie ga ik hier niet noemen –beroepsgeheim- maar hij viel bijna van zijn stoel  toen ik zo’n wijn tijdens een proeverij beschreef als stuivend.,,Cobie foei! Stuiven. Een droogkloot die weet wat stuiven is! Wat de ideale aspergewijn betreft; die bestaat niet. Tuurlijk past Elzas prachtig maar dat past sowieso bij veel meer en het hele jaar door! Waar het –zoals bij ieder wijn-spijs-advies- om gaat zijn de hoofdsmaken van de bereiding. Bij gebakken asperges met een moot gegrilde vis past prima een fruitige licht gekoelde rode wijn. Bij een asperge-salade met vinaigrette en geitenkaas is die Rueda perfect maar ook een Duitse Riesling will do! Een Asperge-Wine-Flight dat doen wij d’r mee: 3 kleine maatjes wijn voor 1 prijs bij 1 gerecht. Mogen ze helemaal zelf bepalen waar ze het meest van genieten. Santé!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden