Atletische rode wijn

Het barbecueseizoen komt nader en nader; de eerste slierten petroleumblokjesgeur zijn alweer door mijn tuin komen aanwaaien. Zo ook zijn de zomerwijnen in de schappen verschenen. Rosé natuurlijk, heel veel rosé, en verblindend wit. Maar deze zomer wordt de zomer van het lichte rood en dus mag ik blij verkondigen dat ik er weer eentje gevonden heb. En nog wel een paar trouwens, maar je moet het doseren.

 

Eerst maar eens de Dornfelder Trocken 2009 van Heinrich Vollmer (Wijnkring, € 7,30, tijdelijk € 6,50). Duits, exact, en daarbij nog eens dieprood en klotsend van het sappige sap. Het grappige is dat hij mij aan bramen doet denken met zelfs een vleug chocola, en toch helemaal niet zwaar is, niet log, niet plakkerig. Welnee, dit is rinkelend rood, met één worp in de roos, atletisch in plaats van zwaarlijvig. Zoiets schenk je op garagetemperatuur, 14 graden, als een louterend koele rode stroom bij warmbloedig geroosterd vlees. En bij verse tonijn van de barbecue!

 

Verse tonijn met Siciliaanse marinade
Voor 4 personen

  • 1 citroen (liefst biologisch)
  • 4 stukken verse tonijnfilet van 150 gram
  • 6 eetlepels goede olijfolie
  • 1 theelepel oregano

 

Biologische citroenen hoeven niet afgeboend te worden, gewone wel: anders de kraan. Droog hem af en rasp een eetlepel vol heel dun van de schil. Pers de citroen daarna uit.

 

Klop het sap met de rasp stevig door de olie en voeg de oregano toe. Wrijf de tonijn in een deel van de marinade en laat 5 minuten staan; niet langer!

 

Grill de tonijn op een hete barbecue kort - 1 à 1,5 minuut per kant, zodat hij niet helemaal gaar is. Bestrooi met fleur de sel of ander zeezout en serveer met de resterende marinade. Gebakken aardappeltjes smaken er het best bij.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden