Australische wijn voor soldaten

Een van de eerste nieuwwereldse wijnen waar ik in de jaren tachtig kennis mee maakte, was Australische Riesling van Hardy’s. Ze hadden een leuk vogeltje op het etiket en ik kocht ze bij de Hema. Sinds die tijd heb ik een zwak voor Australische wijnen. Al moet ik zeggen dat ze hier thuis niet eens zo vaak op tafel komen. In mijn wijnrekje ligt op dit moment zelfs geen enkele Australische wijn!

Niet veel wijn
Als je de cijfers bekijkt, is dat logisch. Er is niet zoveel Australische wijn in Nederland verkrijgbaar. Van alle wijn die Nederland importeert, is maar een paar procent Australisch, vergeleken met een kleine veertig procent Franse wijn. Veel Australische wijn gaat naar Engeland. En Australiërs drinken hun wijn voor een deel zelf op. Van oudsher is er vooral geproduceerd voor de eigen én de Engelse koloniale markt.

Wijn voor de soldaten
Het grote continent Australië werd in de zeventiende eeuw ontdekt door Nederlanders. Maar het waren de Engelsen die er de eerste nederzettingen inrichtten. Niet met gewone kolonisten overigens, maar met gevangenen. Die gevangenen werden bewaakt door soldaten. En soldaten houden wel van een natje…
De eerste wijnstokken werden in 1788 in de omgeving van Sydney aangeplant door Arthur Philip, gouverneur van de Engelse strafkolonie. Philip wilde het drinken van wijn promoten om de rumconsumptie onder de soldaten tegen te gaan.

Serieuze wijnbouw
De aanplant sloeg helaas niet aan. Pas toen ene John Macarthur in 1815 geschikte stekken meebracht uit Madeira, Frankrijk en van de Kaap, werd serieuze wijnbouw mogelijk. Tot circa 1970 zijn in Australië vooral versterkte, port-achtige wijnen gemaakt. Daar vroeg de Engelse markt om. Het glaasje port voor of na de maaltijd kwam bij de Britten lang niet altijd uit Portugal zelf!

Duitse immigranten
In de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen Duitse immigranten naar de Barossa Valley. Pas toen werden serieuze tafelwijnen – denk aan Riesling - in Australië gemaakt. Daarna duurde het tot het laatste kwart van de vorige eeuw tot Australische wijnen op de wereldmarkt doordrongen. Maar dat is weer een ander verhaal.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden