Avontuurlijke wijn uit de Savoie

Vrienden belden. Om te zeggen dat we voor hemmes z’n verjaardag niet naar dat gezelligste restaurant gingen, en toch ook niet bij hen thuis zouden barbecuen, maar dat ze nu hadden besloten spontaan iets te improviseren.

 

Dan kennen ze je vijftien jaar en denken nog steeds dat ik zoiets leuk vind. Een verder onbekend gebleven wijsgeer heeft na z’n zeventiende graanjenever eens gemompeld dat je mensen leert kennen door ze te vragen waaraan ze denken als je ‘avontuur’ zegt. Avonduur? versta ik. Zo lekker knus blootsvoets thuis met vooruit nog één flesje dan, net als altijd? Want zo ben ik. Niks mis met spontaan geïmproviseerd avontuur, zolang ik maar ruim te voren weet waar ik aan toe ben. En graag weer bijtijds thuis.

 

Goed, het idee van wijnboer B. om de volgende ochtend effe langs te gaan bij wijnboer G. van deze werkelijk heerlijke magnum, is natuurlijk geweldig, maar als het anderhalf uur later ineens ochtend blijkt schiet ik in de zenuwen. Waar woont wijnboer G. en hoe ver is dat, en hoe lang duurt het daar en hoe moet het met wijnboer L. waar we eigenlijk rond die tijd zouden zijn? ‘Niks aan de hand’ improviseren wijnboer B. en G. en we proeven nog een cuvée en rijden nog even naar die ene wijngaard die ik echt gezien moet hebben.

 

Als ik vol excuusverhalen die in het Frans allemaal neerkomen op ‘pardon’ eindelijk bij wijnboer L. arriveer, blijkt dat hij dankzij een ernstige kater helemaal niet doorheeft dat ik een halve dag te laat ben.

 

Toch, een importeur hoeft maar een proeffles savoie te sturen en ik bijt me de nagels weer tot op het bot. Maar herinner me gelukkig ook hoe mooi het daar is in Savoie, dat hoekje Frankrijk bij Zwitserland, waar de Alpen beginnen maar nog niet zo edelweisshoog zijn, en voorzien van postzegelgrote wijngaardjes, waar witte druiven als de jacquère groeien, de kruidige roussanne die hier bergeron heet, de mysterieuze altess, en de alomtegenwoordige chardonnay die hier heel rank en slank smaakt, Plus rood van gamay, pinot noir en de ruige donkere mondeuse.

 

Hier twee witte wijnen on de Savoie te leren kennen en gelukkig te worden. Eén: de roussette van Denis & Didier Berthollier. Druif roussette heet ook altesse, en is voor zover bekend geen familie van, maar doet wel denken aan een viognier met een onbezorgd humeur. Vriendelijk fruit, sappig, vleug limoen, wat kruiderij, bloesem van een exclusief soort boom.

 

Twee: de biologische jacquère van Giachino. Bronwaterfris. Gebottelde berglucht. Het voorjaar in een fles. En meer vrolijks is over deze heerlijke wijn gezegd. ‘Doet aan jonge sancerre denken’, zegt importeur Vinoblesse zelf, en gelijk hebben ze. Maar dan wel een sancerre met extra veel pit en beet en onstuimige plannen. Waar zelfs ik enthousiast in mee ga.

 

Denis & Didier Berthollier
Rousette de Savoie 2009, € 9,56

 

Domaine Giachino
Vin de Savoie Monfarina 2009, € 9,50
www.vinoblesse.nl T 035-5426260 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden