Azië en wijn

Afgelopen winter heb ik de ‘Azië-bug’ opgelopen. Dit klinkt ernstiger dan het klinkt. Je krijgt bijvoorbeeld geen enge uitslag van en er gaan geen paddenstoelen groeien waar ze niet horen. Nee, gebeten worden door de ‘Azië-bug’ betekent dat je verslaafd bent aan reizen in Azië en het opsnuiven van culturen en gewoontes aldaar. Het moment dat je in het vliegtuig terug zit naar Nederland heb je al weer heimwee naar Thaise eetstalletjes, Vietnamese drijvende markten en Laotiaans bier.

Mijn trip afgelopen winter startte in Thailand en ging via Cambodja, Vietnam en Laos weer terug naar Thailand. De trip was een aaneenschakeling van heerlijkheden. Zo heb ik heerlijke curry’s in Thailand, ‘LokLak-beef in Cambodja, noodle-soep en ‘ricepaper rolls’ in Vietnam en waterspinazie, auberginedip en zoete pannekoekjes in Laos gegeten. Het enige nadeel aan dit deel van de wereld is dat er weinig behoorlijke wijn te verkrijgen is. Het enige wat ze hier drinken is bier (topspul gemaakt van rijst ipv gerst, aanrader!!), thee en rijstwijn (bitter met veel alcohol). Werk aan de winkel dus!

Eenmaal thuisgekomen ben ik gaan experimenteren met de gerechten uit de landen waar ik geweest was. Zo maak ik nu regelmatig Thaise kokossoep, groene- en rode curry, Pad Thai en ‘ricepaper rolls’. De gerechten combineren met wijn is echter lastig! Door de pittigheid en kruidigheid moet je een wijn hebben met voldoende ballen. Een goede combinatie die ik heb geproefd is een Gewürztraminer met kokossoep en curry. Ik koos voor een Gewürztraminer uit Alto Adige (Italië), omdat deze nog een mooi droge afdronk heeft. De wijn bleef geweldig staan bij het Aziatische geweld. Door de pittigheid gaan zelfs je neusgaten open en ruik je de wijn nog beter!

Andere goede begeleiders waren een Riesling uit Mosel Saar Ruwer en een Blanc de Noir uit Baden. De kruidigheid van een Grüner Veltliner uit Kamptal combineerde goed met de ‘ricepaper rolls’. Qua rood vond ik een gekoelde Zweigelt uit Kamptal goed blijven staan bij een curry met kip en een Negroamaro uit Apulië bij een curry met rundvlees.

Kortom: laat je bijten door Azië-bug, geniet van de rijke keukens en niet getreurd: wijn past ook mooi bij eten uit dit deel van de wereld!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden