Baanbrekende ontdekking voor rode wijn

www.jancisrobinson.com

Mike Brown van Gemtree Vineyards in McLaren Vale is een van de tientallen artisanale wijnmakers in Australië. Zijn wijnen hebben al vaker indruk op me gemaakt. Zijn White Lees Shiraz 2006 doet dat ook. Deze wijn lijkt veel natuurlijker te zijn dan de meeste Australische shiraz; er zit ruimte en leven in.

 

Grote ontdekking
Dit is echt een baanbrekende wijn, volgens mij. De wijnmaker liet hem rijpen op de lie (het bezinksel van dode gistcellen aan het eind van de vergisting) van chardonnay. Ik heb nog nooit eerder een shiraz gezien die op die manier gerijpt was. Maar het lijkt te werken en ik zie het als een grote ontdekking. De wijn wordt er complexer door. Hij is heel donker, zoet en krachtig. Levendig. Geen drogende tannines, weelderig en boeiend. Alles is in balans en de wijn is compleet.

 

Intense smaak van gistbezinksel
Ik ben meteen rond gaan vragen of iemand ooit deze wijnmaaktechniek tegengekomen was. Ik kon echter niemand vinden. Dan maar de wijnmaker, Mike Brown, zelf gevraagd. Hij denkt ook dat hij de enige is die deze techniek serieus toepast. Hij vertelde: "Tijdens het werk in de kelder in 2004, toen ik met de chardonnay bezig was, had ik opeens een aha-erlebnis. Elke wijnmaker weet hoeveel intense smaak er in het gistbezinksel zit. En dat toevoeging daarvan aan een wijn zorgt voor een betere textuur en diepere smaak. Alleen voegde men tot nu toe nooit de lie van een witte wijn toe aan een rode."

 

Extra aroma’s voor wijn
Mike probeerde ook uit wat het effect was als hij shiraz liet rijpen op de lie van shiraz. "Dat geeft de wijn zeker een mooiere textuur, maar de lie van een witte wijn doet meer. Die geeft de wijn extra aroma’s mee én een langer bewaarpotentieel."

 

De White Lees Shiraz 2006

Vertaling en bewerking: Anda Schippers
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden