Barcelona heeft alles

Ik ben altijd een beetje opgewonden als ik terug mag naar de stad waarbij ik ooit een jaartje in de buurt heb mogen wonen: Barcelona. Voor mij heeft die stad echt alles voor optimaal woonplezier.

Barcelona biedt: prettige mensen, die heerlijke basale Catalaanse taal, internationale allure maar tegelijk ook weer iets provinciaals en kneuterigs. Een prachtige verzameling restaurants en ontelbare wijnbars, met zeer flexibele openingstijden (niet voor tien uur 's avonds binnenkomen, dat doen alleen toeristen), een smakelijk klimaat, easy levensritme, gezellige pleintjes en parken (waaronder mijn favoriete picknickplek het romantische Parc del Laberint d'Horta) waanzinnige kerken en gebouwen, en als je nog niet genoeg hebt kun je je laten onderdompelen in het warmbloedige nachtleven. De geschiedenis druipt van deze smeltkroes van levendigheid af. Een bron van inspiratie voor veel schrijvers, zoals zo mooi beschreven in 'De schaduw van de wind' van Carlos Ruiz Zafon. Soms droom ik wel eens van verhuizen naar dit heerlijke oord.

Bekijk de route op Google maps.

Maar eerst maar weer een bezoekje, want vliegen naar Barcelona duurt even lang als een maandagochtendfile op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam. Ter voorbereiding op mijn Barcelona revisited, blader ik graag door het vooraanstaande Spaanse wijnblad Cupatges, dat in iedere uitgave een duidelijk Spaans wijnoverzicht geeft en bovendien de hotspots in town publiceert.

Mijn Catalaanse vrienden hadden me al gewaarschuwd voor de wijntempel Monvinic (A). Dat moest bezocht worden. Dus vanaf het vliegveld linea recta naar Carrer Diputació 249, in het hart van de stad. De glazen buitenkant is spectaculair, evenals de secret glazen deuren die alleen open schuiven als je er pal voor staat. Maar binnen wacht een nog grotere verrassing. In deze prachtige modern ingerichte superchique wijntempel, vind je over de hele linkerzijde een waanzinnige wijnbibliotheek. Van daar loopt de ruimte vloeiend over in een wijnbar, proefruimte en restaurant. Dertig wijnen die per glas verkrijgbaar zijn en nog eens een dikke drieduizend wijnen staan vermeld in de elektronische wijnkaart! De kelder is overweldigend. Dit walhalla is ontworpen door Sergi Ferrer-Salat, de beroemde wijn-entrepeneur. Het gebodene is niet direct goedkoop, maar het is wel een bijzondere ervaring en je kunt er goede Spaanse wijnen proeven die je normaal niet zo snel tegen komt.

Voor een eerste hap en wat gezelligheid stap ik een aantal blokken verder binnen bij Tapa C24 (B), aan de Diputacio 269 (hoek Paseo de Gracia) De bar zit barstenvol volk. Een goed teken. Vanaf acht uur in de ochtend staan ze hier al voor je klaar (voor een lekker ontbijtje!) en trekken door tot middennacht. Een traditionele, maar tegelijk ook erg trendy bar, waar de tapas van de chef zeer aan te bevelen zijn! De Chef is Charles Abellan, hij heeft tien jaar bij Ferran Adrià van het beroemde El Bulli gewerkt. Tevens bezit hij in de stad het beroemde restaurant Comerc 24 dat één Michelin ster heeft. TapaC24 is duidelijk een stuk relaxter met een leuke wijnkaart en superbediening. Zoals je op hun website kunt lezen: Wine is not just a drink to accompany a meal, it is also the beginning of a journey to a certain region. Ik zou zo een aantal uren kunnen blijven, maar de rest van de stad roept.

Met een goede tapasbodem, vervolg ik mijn tour du vin. Ik hoef niet ver, want een paar passen verder ligt het restaurant Vinoteca Torres (C) aan de Passeig de Gracia 78. Een ontmoeting met de wijnfamilie Torres is altijd hartelijk en indrukwekkend. Dezelfde warmte en professionaliteit vind je ook terug in Vinoteca, hun restaurant du vin, zoals ze het zelf noemen. Al hun wijnen (en dat zijn er nog al wat) zijn er per glas te proeven, te drinken en te koop. Daarnaast staan er aantrekkelijke gerechten op de kaart, zowel zeer traditioneel als vernieuwend. Tussen de 18 en 29 euro, dus dat is te doen. En dat allemaal in een prachtig interieur. De perfecte omgeving om een goede indruk te krijgen van het grote scala aan Torres-wijnen.

Ik verlaat de Torres-familie en vervolg mijn wandeling. Ik passeer de grote Avinguda Diogonal, en ga rechts af de C/ de Corsega in en linksaf de C/ del Torrent de l'Olla op. Na 20 minuten bereik ik mijn doel. De wijnbar La Viblioteca (D) aan de C/Vallfogona 12. Geopend in december 2008 en een aanwinst voor de stad. De eigenaar Cedric Peraut is welliswaar een Fransman, maar hij heeft een grote selectie Spaanse wijnen, kazen en worsten die zeer redelijk geprijsd zijn. Het ziet er allemaal heerlijk uit en ik kan de verleiding dan ook niet weerstaan om mijn verorberde tapas gezelschap te gunnen.

Met behulp van de Tom-Tom van mijn I-phone arriveer ik bij De sybariete hagedis oftewel El Llangardaix Sibarita (E) aan de C/Sant Eusebi 20-22. Een winkel beginnen en dan denken aan een hagedis die gek is op luxe en zinnenprikkelende geneugten, het moet niet gekker worden. De winkel annex wijnbar en restaurant lijkt qua concept op Wein&Co in Wenen. Zeshonderd vierkante meter wijn en delicatessen plus de gebruikelijke supermarktwagentjes voor lekker ruim inslaan. Je net aangeschafte gekochte fles wijn is tegen een 'openingsfee' van € 5 aan de bar te nuttigen. De menukaart biedt een internationale keuze aan kleine gerechtjes. Geen opsmuk en redelijk trendy.

De middag loopt op zijn einde en mijn voeten ook. Tijd voor een bubbel, dus op zoek naar een Cava-bar. Er is er een in dezelfde wijk Sarria, aan de c/Cardenal Vives i Tutó 61. El Tastes de Vilarnau (F), een eenvoudige maar prima tent. Vilarnau is vooral bekend om zijn cava en een serie kwaliteits wijnen. Voor € 2 per glas kun je hier de wijnen van Castell de Vilarnau proeven (in 1982 aangekocht door de Gonzalez Byass Groep). Bij elke wijn serveren ze ook een kleine tapa. Prima plek en dat weten de Barcelonezen ook, wat het is er barstensvol. Ik hang in een hoekje met een glas Cava Vilarnau Gran Reserva en vermaak me met de lokalen in mijn gebrekkig Spaans.

Het is al behoorlijk donker als ik Vilarnau achter me laat. Ik had nog het plan om een paar andere tapasbars te bezoeken, zoals de zeer aanbevolen La Bodegueta Provenca (G), C/Provenca 233, in de buurt waar ik 's ochtend was bij de Vinoteca van Torres. De moeite waard, zeer authentiek. Daarnaast zijn zij grote promotors van de Catalaanse wijnen (€ 3 per glas), en hebben uitstekende tapa�s (€ 6) en voor € 12 tot € 16 heb je een maaltijd.

Ik fris me op in het hotel en vlij mij neder voor een verlaat siëstaatje. Gevaarlijk, want ik sla mijn ogen pas een paar uur later weer open. Gelukkig kun je in Barcelona midden in de nacht nog overal terecht voor een goede maaltijd. Mijn keuze was gevallen op het gloednieuwe restaurant Els Tres Porquets (H), Catalaans voor de drie biggetjes. Reserveren was nodig om er samen met mijn Catalaanse vrienden te kunnen eten. De tent is pas een paar maanden open. De uren tikken weg terwijl de wijnen naar binnen glijden, vergezeld door de heerlijkste hammen en spijzen en dat allemaal voor zeer milde prijzen. Alhoewel, er staan op de kaart met 200 wijnen, ook een aantal van € 600 per fles! Daar wagen we ons maar niet aan.

Op mijn lijstje stonden nog twee adressen, Casa Portugesa (I) aan de c/ Verdi 58, waar Portugal zich van zijn beste kant kan laten zien. Wijn, port en Portugees bier) en het kleine restaurant La Cuina del Guinardo (J) aan de c/Varsovia 148, waar je keuze hebt uit tien kleine en tien grote homemade gerechten, ook voor take away. Volgende keer ga ik daar lunchen!

Het is vroeg in de ochtend als ik afscheid neem van vrienden en stad. Alhoewel, Barcelona verlaat ik nooit, want die stad zit in mij gebakken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden