BBQ en wijn

We hebben al wat zonnestralen gezien, dus dat betekent dat de Nederlander zich naar buiten begeeft. Ontblote bovenlijven, groene kratjes (vroeger waren ze geel) en rokende barbecues. Op de barbecue vinden we dan het barbecuepakket met geperste hamburgers en speklappen en op tafel vinden we verscheidene Calvé sauzen. Mijns inziens kan dit anders. Zo kan het kratje vervangen worden door wijnflessen en op de barbecue kan meer dan alleen vlees.

 

Bij de barbecue vind ik het een uitdaging om te proberen een wat diverser menu tevoorschijn te toveren. Zo gril ik altijd wat groente mee, ligt er vaak een stukje vis op en maak ik een dessert met bijvoorbeeld banaan en rum. Wanneer je afstapt van de stukken vlees met vette sauzen hoef je ook niet per se bier of slobberwijn te drinken, maar kan je wat leuks opentrekken wat combineert met de verschillende producten van de barbecue.

 

Vorig weekend heb ik de proef op de som genomen. Lekkere wijn in de aanslag en lamskoteletjes, courgette, venkel, portobello, rib-eye, merguez, zeewolf en gamba’s voor op de barbecue. Mooie combinaties die opvielen: merguez met een Carignano Rosé van Sardinië Trebbiano d’Abruzzo met de gegrilde courgette en venkel, licht gekoelde, niet houtgerijpte Barbera d’Asti met lam, Merlot Crianza uit Navarra met de rib-eye met portobello, een wijn van Inzolia van Sicilië met het pakketje van zeewolf in witte wijn en gewürztraminer bij de spicy gamba’s. Toe heerlijke banaan met suiker en rum gecombineerd met een glas Eiswein.

 

Doordat je barbecueën vaak niet alleen doet, kan je best een aantal flessen tegelijk opentrekken om te experimenteren met wijn en spijs. Dit levert vaak hele leuke inzichten op en maakt van een buitenfeest een eet- en drinkfestijn.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden