Beaujolais? Beaujolais!

Iedere 21e van de maand hebben wij bij 'Landgoed de Wilmersberg' een bijzonder evenement. In november is het thema 'Beaujolais'. Het eerste waar je aan denkt bij beaujolais in november is natuurlijk de primeur, en daar loop ik niet echt warm voor. Ik vind dit te makkelijk, dus samen met de Chef maar eens kijken hoe wij dit anders kunnen aanpakken. Het moet geen 'standaard' Beaujolais party worden. Er is namelijk meer dan de Primeur.

Bocuse
De beaujolais is bekend geworden door de samenwerking  tussen Paul Bocuse en Georges Duboeuf, misschien kunnen we daar iets mee doen. De chef merkt op dat Bocuse een grootheid is op culinair gebied, hij heeft de nouvelle cuisine ontwikkeld en runt al meer dan 30 jaar een restaurant met 3 Michelinsterren. “Die man heeft zoveel betekend voor de gastronomie daar kan ik wel 10 gerechten bij maken”, zegt de chef.

Lounge
Het idee is geboren: we gaan 10 amusegerechten maken en daarbij kunnen de gasten de 10 Cru’s de Beaujolais proeven. Om het dan een informeel  karakter te geven besluiten we om alles te serveren in de lounge. Als we regelen dat er gezellige live achtergrondmuziek is en dat de haard aan is, dan moet het slagen. Het is in ieder geval wel een hele klus voor mij om alle Cru’s te vinden.

Zoektocht
Tien Cru’s: Fleurie, Regnié, Julienas, Chiroubles, Chénas, St. Amour, Brouilly, Morgon, Côte de Brouilly en Moulin-A-Vent. Ik besef mij ineens dat ik alleen Fleurie, Brouilly en Regnié op de kaart heb staan, dat wordt dus nog een aardige opgave om die andere zeven te vinden. Gelijk maar in de telefoon klimmen. Na twee telefoontjes heb ik er al vier bij, dit gaat lekker. Ik hoef nu alleen St. Amour, Chiroubles en Côte de Brouilly nog maar. En dan wordt het lastig. Ik vind nog wel een witte beaujolais, een mousserende beaujolais (dat wordt het aperitief) en een Marc de Beaujolais. Maar St. Amour  kan ik maar niet vinden, deze wordt waarschijnlijk alleen op Valentijnsdag gedronken.

Duboeuf
Dan belt een wijnhandelaar mij op om te vertellen dat hij toch aan St.Amour kan komen, er is nog wat St. Amour van Duboeuf vrijgekomen. Ik bestel meteen wat Primeur van Duboeuf. Dit huis kan natuurlijk niet ontbreken als wij allemaal gerechten van Bocuse gaan serveren.  Het aperitief wordt de mousserende Beaujolais en verder kunnen de gasten zelf kiezen welke Beaujolais ze willen drinken bij welk gerecht. We gaan een wijntafel maken, waar ik achter ga staan om de gasten te helpen met de keuze. De ene Cru is de andere niet.

Proeven
Nu nog met de chef overleggen dat hij alle gerechten gaat maken,  dan trek ik alle Cru’s open. Kunnen we gaan proeven. Iedereen moet weten waarover hij of zij het heeft. Dat is altijd het leukste gedeelte van de voorbereiding. We hebben gelukkig nog even tot de 21e, maar ik heb er in ieder geval zin in.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden