Beaujolais, o zo simpel

Beaujolais, het is zo’n simpele wijn. Gewoon, wat ondeugend rood fruit, een enkele net niet helemaal rijpe perzik voor een lekker lastig groen toontje in het geheel, beetje bloesem, baldadige zuren, klaar. Koelen, vrienden, worst, ham, waar je maar zin in hebt, grote slokken.

 

Eenvoud als kenmerk
Toch is echte beaujolais veel zeldzamer dan goede cabernet. Misschien omdat eenvoud het kenmerk van het ware is, en dat niet zo makkelijk te bereiken is, het ware? Of omdat veel wijnproducenten liever Grote Wijn maken, in plaats van iets simpel subliems? Of zit 't 'm in de soort wijn? Dat lichtvoetige. Want bourgogne is Grote Wijn, en net zo moeilijk te maken.

 

Er is primeur
Hoe dan ook, er is weer beaujolais primeur! Nee, niet getsie roepen. Dat klopt weliswaar voor zeg 99 procent van de primeurproductie, maar er is ook de ware nouveau. Beaujolais op z’n beaujobest. Wijn op z’n allervrolijkst. Proef maar, deze puurnatuurnouveaus met nauwelijks sulfiet van het prachtjaar 2009.

 

Puur natuur
Die van Vissoux – en hun heerlijke brouilly, fleurie en moulin-a-vent (alle rond de € 13,50) zijn te koop bij Vinoblesse, T 035 5426260. Op Château Cambon maken Marcel Lapierre en zoon ook echte puurnatuurprimeur. Te koop bij Vleck (T 020 6835980) en bij De Wijnvriend (T 023 5275858). De Wijnvriend heeft ook een verrukkelijke Zuid-Franse primeurwijn van druif syrah. Alle ongeveer € 9,-.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden