Beaujolais zoals hij bedoeld is

Als student zat ik zeker zeven dagen per week in de kroeg. En zoals alle studerenden deden we ons zeven dagen te goed aan bier. Veel bier. Het hele jaar door, behalve één dag. Dan lieten we het gerstenat voor wat het is en benevelden ons met de nieuwe Beaujolais. Als limonade klokten we het achterover en in mum van tijd waren we zo zat als een ladder. De volgende dag stinkende koppijn, die we dan weer wegdronken met het oude vertrouwde bier.

Echt hele goede herinneringen heb ik dus niet aan deze wijn uit zuiden van de Bourgogne. Tot vorige week. We maakten een filmpje in La Garage, het restaurant van Joop Braakhekke. Aan het eind van de avond vroeg Joop of we nog een glaasje lekkers wilden. Hij had nog wat Beaujelais’tjes open staan. Meteen kreeg ik het hoofdpijngevoel van mijn studententijd weer terug. Maar omdat ik niet onbeleefd wilde zijn nam ik toch een glas.

MAAR! Wat ik daar proefde had niets te maken met de slappe hoofdpijn-/limonadewijn van vroeger. Dit was vol, diep, geheimzinnig, gelaagd, interessant! Joop vertelde me dat de wijnmaker spijtig genoeg onlangs was overleden. Marcel Lapierre was z’n naam. Hij behoorde tot de befaamde club van 4. Mannen die Beaujolais maken zoals hij bedoeld is, volgens authentiek recept.

En dat oude recept ging erin als zoete koek. Het ene glas na het andere sloegen we achterover. Slingerend zochten we onze weg naar huis. En de volgende dag…..geen spatje hoofdpijn!

Omdat ie zo goed is en de beste wijnmaker niet meer leeft is er een enorme run op zijn wijnen ontstaan. Dus als je hem nog kan krijgen, meteen je slag slaan: Marcel Lapierre Morgon 2008.

En anders over een paar maanden de nieuwe lichting: http://www.wijnkoperijdeloods.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden