Bedwelmende Nebbiolo

www.jancisrobinson.com

Matteo Correggia 2007

DOCG Roero

Tussen de ruim vijftig rode wijnen uit Piemonte die ik deze week proefde, sprong deze Nebbiolo eruit. Hij heeft alle herfstachtige geuren (denk aan geurig, vochtig herfstbos) die het kenmerk zijn van nebbiolo, dé druif van Piemonte. Maar omdat deze wijn geen dure appellation als Barolo of Barbaresco draagt, is hij heel betaalbaar, zelfs al heeft Roero in 2007 de DOCG-status gekregen. De prijzen zullen door die status overigens wel gaan stijgen.

 

Pure wijn
Wat ik zo heerlijk vond aan deze wijn was zijn bedwelmende en opwindende neus, gevolgd door een geweldige combinatie van toegankelijkheid, structuur en prachtige puurheid. Matteo Correggia zelf overleed in 2001 na een tragisch ongeluk in de wijngaard, en zijn familie beschouwt 2007 als het beste jaar sindsdien.

 

Uitzonderlijke aroma’s
Niemand twijfelt eraan dat 2007 een uitzonderlijk oogstjaar was in Roero. De wijnstokken bloeiden drie weken eerder dan in 2006. Augustus was erg droog, maar dankzij regen in september leefden de stokken weer op, net op tijd voor een droge oogst van gezonde, rijpe druiven die uitzonderlijke aroma’s afleverden.

 

Wijn met potentie
Wat mij betreft heeft deze wijn het grote voordeel dat hij nu al verrukkelijk drinkbaar is, terwijl hij gedurende de komende vier jaar zeker nog heerlijk zal zijn en mogelijk nog wat complexer zal worden. Een erg lekkere wijn.

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden