Beest & Beauty

Settesoli Nero d’Avola-Syrah
€ 4.99

Rijst:
Vrouwen & wijn. Dat zijn jij en ik & wijn, bijvoorbeeld. Vrouwen en wijn is vooral ook liefde. En daar zit ik vandaag vol van. Ik heb net de laatste Ilja L. Pfeijffer uit: 'De filosofie van de heuvel. Op de fiets naar Rome.' Zo mooi. Dat boek druipt van Liefde. Ik wil ook op de fiets naar Rome. Net zoals Ilja en zijn Gelya. Vandaag nog. En ik wil ook in Genua wonen. Gisteren al. Het boek – je móét het lezen, Ruit – is doordrenkt van naakte liefde, wijze woorden, humor, fijne zwart-wit-foto’s en van wijn. Die twee drinken er zorgeloos op los. Ook al moeten ze erna 60 kilometer bergop trappen. Probleemloos. En op hoogtijdagen – volgens mij zijn ze dat allemaal – drinken ze nero d’avola, Gelya’s lievelingswijn. Omdat ik Rome vandaag niet haal, Ilja zijn hart al heeft verloren, stort ik me op 'de zwarte van Avola'.

 

Ruit:
Lieve romantische Rijst, dat is toch geen vrouwenwijn, nero d’avola? Die druif heeft een dikke zwarte schil waardoor hij (?) het in de zinderende hitte van Zuid-Italië uithoudt en zijn zuren bewaart. Of is dat juist vrouwelijk? Zoals in La (!) Segreta Rosso van Planeta (Gall&Gall, € 8,49)! Daarin gaan warme, woeste aardse tonen hand in hand met volle sappigheid van rode bessen, zuurzoete kersen en pruimen. Krachtig met een milde textuur. Daar wil je bij koken, bijvoorbeeld Pasta alla Norma uit Rick Stein's mediterrane odyssee. Check op internet.

 

 

Rijst:
In La Segreta Rosso wordt de 'zwarte' met onder andere merlot gemengd. In Firriato’s Altavilla della Corte (www.italiaansewijnen.nl, € 8,90) – ook een beest én een beauty – met een beetje cabernet sauvignon. Voor bij bistecca met geroosterde aubergine. In deze supersappige Settesoli is syrah het maatje van de nero d’avola. Hij is wat simpeler dan de andere twee, maar prima bij pasta met gestoofde sjalotten, geroosterd lam, spannende stamppot met gebakken merguez ofzo.

 

Ruit:
Spannend die twee druiven samen, want ze lijken op elkaar. Syrah is fractie eleganter met altijd wat van rode bosvruchten, nero is ruiger met donkerder fruit. Mooie mix! En dat noem jij dus vrouwelijk?

 

Rijst:
... uhh, het vrouwelijke eraan is... dat hij door een vrouw wordt ingekocht. En dat Gelya ‘m zo graag drinkt, dus.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden