Bergerac, land van stoere wijnen

'What's in a name', gevolgd door een diepe zucht, is heel toepasselijk voor dit gebied. Je ziet al snel dat het op z'n Frans echter klopt: de 'Pays de Bergerac' is het zuidelijke deel van het departement Dordogne, ook wel de Paarse Périgord genoemd. En de Périgord dan? Périgord is de voormalige benaming van het departement, van voor Napoleon.

Wit, groen, zwart en paars
Napoleon heeft als het ware Périgord officieel veranderd in Dordogne. De stad Bergerac ligt dan ook nog eens aan de rivier de Dordogne. Het departement is onderveeld in vier kleuren: wit, groen, zwart en paars. Deze kleuren worden alleen gebruikt met de nu toeristische benaming Périgord. Paars staat voor wijn. De Paarse Périgord, of Pays de Bergerac, heeft een veelzijdig aanbod aan bezienswaardigheden, een afwisselende natuur en de lekkerste specialiteiten.

Monbazillac, Pécharmant, Montravel en Bergerac
Voor de wijnen ligt het eenvoudiger. Monbazillac zegt je wellicht iets. Die goudkleurige, zachte wijn, uitstekend te combineren met een toastje foie gras maar ook met zoet. Het is een van de dertien AOC-wijnen uit dit gebied, evenals de Pécharmant, een schattige naam voor een 'stoere rode', de Montravel en de Bergerac.

Wijnroute
De wijnroute van Bergerac, waarin deze degelijke, karaktervolle wijnen vertegenwoordigd zijn, begint in Bergerac. De route gaat langs 130 wijnboeren, die hun acht druivensoorten, hun vakkennis en hun producten maar al te graag in het zonnetje zetten. Niets weerhoudt je ervan om deze wijnroute te lopen, eventueel met een ezel voor de bagage, of te fietsen. Je geniet op deze manier met al je zintuigen van de wijngaarden en de monumentale omgeving.

Bastides
Een stuk van de Wijnroute gaat door de middeleeuwse 'bastides', die tijdens de Honderdjarige Oorlog gebouwde vestingdorpen in het zuiden van het departement: Monpazier, Beaumont, Eymet. Je komt langs de kastelen van Monbazillac, Biron, Lanquais. Een lust voor maag en oog, de wijnroute van Bergerac!

Meer informatie: www.bergerac-tourisme.com en www.wijntourisme.nl.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden