Bergwijn

Rijst:
Terwijl ik dit beginnetje tik, hang jij ergens op een helling in Alpe d'Huez. Eind december was ik in Les Trois Vallées. Sneeuw snuiven in de Savoie, snowboarden vanzelf en - après alles - lekker rozig relaxen bij het vuur met een wijn uit de bergen. 't Liefst kies ik iets uit de streek. Apremont, Chignin... Maar weet je, die wijnen zijn mij nu te fris en te koud. Straks - in maart - als de winterzon weer warm wordt, wil ik graag. Maar als de buitentemperatuur de min 23 haalt, pak ik 'warmer' wit. En omdat ik een bergwijn wil, wordt het een Crépy uit buurgebied Jura of, nog liever, een Zwitserse Fendant.

 

Ruit:
Allebei van de Chasselas dus. Ja, die vergeten druif verdient meer aandacht. Als ze hem niet als doorfokstier maar als raspaard behandelen, geeft hij waanzinnige wijnen. Ook bij ons in de Alpen verschenen prima doordrinkers van deze druif op tafel. Favoriet werd echter een wijn uit onze 'herimportselectie'. Een droge Gewurztraminer uit de Elzas was de grote winnaar. Vast omdat hij het zo goed deed bij de lokale Tomme’s en Comté’s en na het skiën met mijn zoon van al drie. In diezelfde Elzas staat trouwens ook nog een drupje Chasselas, maar die bereiken zelden de hoogte van jouw lekkere Fendant.

 

Rijst:
Precies! Deze Trois Étoiles uit de Valais, of Wallis als je wilt, is zo'n superstar. De stokken staan in de bergen, in een bodem die bestaat uit gletsjermorene. Je proeft de Matterhorn en Mont Blanc in elke slok. Zuivere berglucht, verse sneeuw, edelweiss, lieflijk en avontuurlijk tegelijkertijd. Oké en dan in wijntaal: frisse zuren, rijp fruit (peer en gele appel), floraal en mineraal. Voor zo - hij past bij heel veel borrellekkers - en bij kaasfondue, tartiflette, salade met gegratineerde peer...

 

Ruit:
En bij gratin dauphinois en raclette. Vooral als je die raclette als dressing voor een groene salade gebruikt! Ook gezien bij een en dezelfde kolossale kaasfonduepan: allerlei knapperig groen en geels, toen aardappeltjes in de schil en een bonte verzameling gerookte hammen en herten- en geitenworsten uit het Massif des Grandes Rousses. En daarbij: eerst een fles Fendant, gevolgd door een wijn die daar best aan deed denken, namelijk een Silvaner uit Franken en daarna de Gewurz. Mmm! En als we die bergwijn nu eens sneeuwwijn noemen? Mogen we hem dan ook hier drinken zolang er sneeuw ligt? Met bijbehorende berg/sneeuwhappen?

 

Fendant Treize Étoiles
Valais/Zwitserland

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden