Bescheiden

Laten wij zacht zijn voor elkander, kind. Deze dichtregel van A. Roland Holst komt altijd in me op als ik iets venijnigs over de fouten van een ander wil zeggen. Zo las ik deze week in een wijntijdschrift: 'Te veel terroir, dat wrange op de tong waar ik niet van hou? Onmiskenbaar Shiraz!' O jee, dat is een erge. Zelfs als je 'terroir' door 'tannine' vervangt (want dat zal wel de bedoeling zijn), klopt het nog niet: dat een wijn te veel tannine heeft, maakt hem niet onmiskenbaar tot een Shiraz. Twee regels eronder concludeert de schrijfster: 'Ik ben geen wijnleek meer!'

 

Nu is het makkelijk genoeg om bovenop de fouten van een ander te springen en die van jezelf te negeren. Dat doen we dus niet. Laten we zacht zijn etc. Toch zit me iets dwars. En ik weet ook wel wat. Het is die trend dat wijn makkelijk moet zijn. Makkelijk en leuk. Iets waar je vooral niet moeilijk over mag doen. Maar – hier komt het slechte nieuws – wijn ís niet makkelijk. Wijn is heerlijk, mooi, spannend, boeiend en ja, ook leuk. Maar niet omdat wijn zo makkelijk is. Nee, juist omdat wijn een complexe aangelegenheid is.

 

Het is zoiets als abstracte kunst. Er zijn altijd mensen die zeggen: dat kan mijn nichtje van drie ook. En er zijn mensen die bereid zijn zich in het onderwerp te verdiepen om het te leren begrijpen en al dan niet te waarderen. Natuurlijk kun je volhouden dat de kant-en-klare kunst die je bij Ikea koopt net zo mooi en goed is. Zoals je ook vol kunt blijven houden dat fabriekswijn hetzelfde te bieden heeft als een kleinschalig gemaakte wijn. Of dat wijn uit limonadeglazen net zo goed smaakt als uit zo’n duur en moeilijk Riedelglas.

 

Wijn drinken en ervan genieten is een makkie. Daar hoef je niet voor door te leren. En cursussen volgen of boeken lezen of proeverijen aflopen, is voor geen mens verplicht. Hou van wijn zoals je zelf wilt. Maak gerust fouten, want dat doen we allemaal. Maar laten we met z’n allen wel een beetje bescheiden blijven.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden