Betoverd door Jacob’s Creek Riesling

www.jancisrobinson.com

Het is misschien een tikje pervers om deze week een wijn uit Australië te bespreken, aangezien ik net uit Beijing kom en nu in San Francisco zit... maar ik vind dit zo’n interessante wijn, dat ik er toch reclame voor wil maken.

 

Droge maar fruitige wijn
Zoals je waarschijnlijk wel weet, hoort Australië – en dan vooral Zuid-Australië – tot de grootste producenten van Riesling ter wereld. En de laatste jaren lijken de Australiërs hun Rieslings steeds strenger te maken. Zozeer zelfs, dat sommige wijnen bijna pijn doen als je ze jong drinkt! Toch is dat vele malen beter dan de vroegere wijnen, die bijna altijd net iets te veel restsuiker hadden en na twee of drie jaar in de fles vaak siroopachtig werden. Ik blijf echter wel op jacht naar Rieslings met echt fruit, al zijn ze nog zo droog.

 

Hoge score voor Reserve Riesling
Onlangs had ik een proefontmoeting met Phil Laffer, hoofdwijnmaker bij Orlando en daarmee verantwoordelijk voor het merk Jacob’s Creek. Ik was vooral onder de indruk van de Riesling Reserve 2009 en gaf hem de enthousiaste score van 17+ (uit 20). Het plusje geeft aan dat ik verwacht dat de wijn nog beter zal worden tijdens de flesrijping, wat minder het geval is bij de Reserve uit 2002, die ik iets te zoet en te zwaar vond. (Voor het geval je nu denkt dat Phil Laffer me betoverd heeft en mijn hersens op hol geslagen zijn in een waas van Jacob’s Creekaanbidding: over hun basic Riesling 2009 was ik helemaal niet enthousiast.)

 

Druiven uit Barossa
Het geweldige van de Riesling Reserve 2009 is dat hij weliswaar droog is, maar toch zo sappig dat het water je in de mond loopt. Dus niet zo’n beendroge wijn die het speeksel gewoonweg uit je mond zuigt. Volgens Laffer komt dat sappige doordat de wijn veel druiven uit Barossa bevat. Aanvankelijk bestond de Reserve Riesling uit gelijke delen Clare, Barossa en Eden Valley, maar het aandeel Barossa is gestaag opgevoerd; de wijn van dit jaar bestaat zelfs helemaal uit Barossa.

 

Geweldig aperitief
We hebben hier dus een superverfrissende wijn met maar 12,5 procent alcohol, die geweldig is als aperitief maar ook geocmbineerd kan worden met allerlei Aziatische gerechten. Jammer dat de Chinezen het liefst rode wijn drinken...

 

De Jacob’s Creek Riesling Reserve is (nog) niet in Nederland te koop.

 

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden