Betoverend landschap, energieke wijn

www.jancisrobinson.com

Dominio do Bibei, Lalama 2006, Ribeira Sacra, Spanje
Door Jancis Robinson

Ribeira Sacra (‘heilige rivieroever’) is een klein wijngebied in Galicië, in het noordwesten van Spanje. Bepaald geen internationale hit: het gebied exporteert ongeveer 10% van de jaarlijkse productie van 1200 hectare wijngaard. Maar het landschap is er betoverend. Steile, tot 650 m hoge hellingen vol wijnstokken die in leisteen wortelen, rijzen op langs de oevers van de traag stromende rivieren Sil en Miño.

Volledig rijpe druiven
Het klimaat in Ribeira Sacra wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan; er valt een onhandig grote hoeveelheid regen. Maar omdat de zomer van 2006 ongewoon warm en droog was, kon deze Lalama 2006 ontstaan: een wijn met de zeldzame combinatie van volledig rijp fruit met maar 12,5% alcohol.

Energieke wijn
Dominio do Bibei is een modern, maar roestvrijstaalvrij bedrijf. De wijnstokken staan dicht opeen en zijn tussen de 15 en 100 jaar oud; ze produceren 500 tot 1500 g druiven per stok. De wijn bestaat uit een blend van 85% mencía (ook bekend uit de regio Bierzo) en 7% garnacha, aangevuld met brancellao en mouraton. Waarschijnlijk is het de combinatie van oude mencía en leisteen, samen met wat rivierklei, die zorgt voor de vlaag framboos, ondersteund door een solide minerale basis en geweldig verfrissende zuren. Een heel energieke wijn, die echt een uitdrukking is van zijn opvallende moederland.

Veelzijdige eetwijn
Na een vergisting op vat rijpte de wijn 21 maanden deels in grote houten foeders en deels in Franse vaten van 300 liter. Vervolgens ouderde hij nog 18 maanden op fles; misschien om de zuren wat te temmen. De wijn is zeker direct drinkbaar, maar ik zou ’m ook graag een jaar of vier, vijf bewaren om te kijken hoe hij zich ontwikkelt. Het is een veelzijdige eetwijn die zelfs bij gerookte haring overeind bleef – al zou ik dat niet direct aanraden als de perfecte combinatie.

Je kunt de Lalama 2006 kopen bij www.spanjewijn.nl, voor € 17,56 per fles.

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden