Bijzondere druivenrassen

"Bijzondere druivenrassen", dat was het thema van de laatste proeverij van een van mijn proefclubs. Dan kun je jezelf de vraag stellen: wat maakt een druivenras bijzonder? De kleur, de verkrijgbaarheid, de mogelijkheid er een mooie wijn van te maken? Nee, in dit geval ging het natuurlijk “slechts” om druivenrassen die je hier niet zo vaak ziet in de schappen van de supermarkt en (helaas) zelfs ook niet bij de meeste wijnspeciaalzaken. Onbekend maakt onbemind?



Tijdens deze proeverij kwam, hoe kan het ook anders, een groot aantal Italiaanse druivenrassen op tafel. Namen als Favorita, Inzolia, Fiano, Lagrein, Grignolino en Aglianico kwamen voorbij. Het blijkt dat, hoewel sommige synoniemen zijn, in Italië nog veel inheemse druivenrassen floreren. De enige voor mij onbekende was de Nascetta, een witte druif uit Piëmonte. Deze was uit het plaatje Novello, gemaakt door Elvio Cogno. Een wat notige, kruidige wijn, wat vettig, met smaken van anijs, exotisch fruit, citrus en oregano.



Na een Sloveense wijn van voornamelijk Ribolla, een mousserende Chambourcin uit Zuid-Australië, een Sauvignon Vert (Sauvignonasse/ Friulano), een Altesse uit de Savoie (Rousette/≈Frumint), een Fer Servadou (Masois) en de kleurling Alicante Bousceht uit Portugal eindigden we met een bijzondere wijn: Rieslaner (Riesling x Sylvaner) Spätlese van Weingut Haardt uit de Pfalz. Fris en mineralig, zoet met frisse zuren: mooie balans.



Het was een bijzondere proeverij. Na het in gedachten nogmaals doorproeven van al deze rare druiven heb ik op deze zonnige lentedag erg veel zin gekregen in de wat ordinaire druiven Chardonnay en Pinot Noir. In dit geval samengevoegd tot een opwekkende mousserende blend: Champagne. Santé!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden