Bijzondere wijn uit Japan naar Nederland

Interview met Edwin Raben

Sommelier Edwin Raben, ooit werkzaam voor toprestaurants als La Rive, de Zwethheul, Landgoed Wolfslaar (mede-eigenaar) en de Echoput, heeft sinds een jaar het roer omgegooid en geeft proeverijen en presentaties, is docent en importeert zelf wijn. Het gaat daarbij vooral om bijzondere en unieke wijnen, van hoge kwaliteit. 'Ik combineer nu alle kennis en hobby’s in Edwines.com', zei Edwin onlangs op het weblog Zestz in een interview.

Recent kwam hij in het nieuws vanwege een zeer bijzondere wijn die hij naar Nederland haalde: Shizen, een wijn van het druivenras koshu, gemaakt in Japan. De wijn wordt sinds 2004 geproduceerd, door de Asagiri Wine Company. Denis Dubourdieu, vermaard oenoloog uit Bordeaux, is er nauw bij betrokken: hij houdt het toezicht op de vinificatie én het werk in de wijngaarden. Deze liggen bij Yamanashi, enkele tientallen kilometers ten noorden van de berg Fuji.

Hoe ben je met de wijn in contact gekomen?
Voor een klant moest ik een Japanse wijn zoeken als relatiegeschenk. Na heel veel surfen op internet, bellen en mailen - van diverse ambassades tot de Japanse sommelier van de Association Sommeliers Internationale - heb ik uiteindelijk de wijn te pakken gekregen.

Komt de wijn rechtstreeks uit Japan?
Nee, ik laat het via een groot Frans bedrijf naar Nederland komen. Zij zijn gespecialiseerd in wereldwijnen. Japan heeft speciale regels en je moet veel geduld hebben: wachten, wachten en nog eens wachten. Ook de douane is niet makkelijk als er toevallig een papiertje mist!

Waarom koos een Franse oenoloog als Dubourdieu ervoor om zo'n avontuur in Japan aan te gaan? Dubourdieu werd gevraagd door Asagiri Wine Company om in een nieuw landbouwproject te adviseren. Men wilde van het unieke druivenras een wijn maken die geschikt zou zijn voor de Japanse delicate keuken. Wereldwijd zijn proevers (onder andere Robert Parker) gevraagd hoe zo'n wijn moest worden. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat, om het karakter van de koshu volledig tot zijn recht te laten komen, de wijn zo elegant mogelijk moest zijn: geen suiker toevoegen, niet ontzuren, geen houtrijping. Niet voor niets betekent Shizen natuur!

Wat is er zo speciaal aan de koshu dan?
Het druivenras koshu kwam eeuwen geleden via de Zijderoute uit Europa naar Japan en behoort tot de vitis vinifera, de familie van wingerdachtigen die de échte wijndruif leveren. Tegenwoordig vind je koshu alleen nog in Japan!

Wie zijn er geïnteresseerd in de Shizen, denk je?
De horeca blijkt erg geïnteresseerd. Vaste particuliere klanten van me hebben doosjes besteld en het loopt al best aardig!

Wat adviseer je bij de Shizen te eten?
Delicate gerechten. De wijn is strak, heeft een licht smaakgehalte, veel frisse tonen, dus dan combineren ook lichte gerechten goed. Ik denk aan carpaccio coquille, rauwe vis, sushi, zeer lichte salades met tuinkruiden. De wijn heeft bovendien maar 10% alcohol. Ik heb in de hete zon van de zomer de selectie gemaakt. Dan is dit echt heerlijk!

Shizen is voor € 19,95 (incl BTW) te koop via Edwines.com.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden