Bill-Gates-shiraz

Afdronk, lengte, blijven hangen, wat is dat nou weer voor ranzigheid? Let op. Koop een fles St. Henri’s shiraz van de Australische firma Penfolds. Wat? Ja, dat is niet goedkoop, nee, negenenvijftig euro’s. Maar dan had u op school maar moeten opletten bij het vak afdronk.

Fles kopen dus. Openmaken, weet u hoe dat gaat? Ja, ik dacht ook dat iedereen dat kon, maar ik was laatst bij een soort wedstrijd waar amateurs een restaurant moesten draaien, en de mevrouw die de bediening moest doen was buitengemeen vriendelijk, maar had zo te zien nog nooit een fles ontkurkt. Best moeilijk is dat dan.

 

Beschaafd proefbodempje
Plop! Klokklokklok. Niet te veel, een beschaafd proefbodempje. Ruiken. Ja, rustig, kalm, ik begrijp dat u nog nooit zoiets heeft geroken, maar daar kunt u zo verder van genieten. Proeven, ja, rustig, maar ik moet toegeven, het ís indrukwekkend lekker. Uitspuwen en – nee, is niet erg. Ik heb het zelf ook doorgeslikt.

 

En nu komt het. De wijn is uit de mond, maar u proeft ’m nog steeds. Dat rijpe fruit, die dure bittere chocolade, de specerijen, munt, die hele breeduitwaaierende intense smaak die toch nog overal in je mond zit, die je zelfs nog proeft nadat je een andere wijn hebt geproefd, die ik weer proef nu ik dit schrijf, dat is wat wij van de wijn de afdronk noemen, of de lengte, omdat je kijkt hoe lang de smaak je bijblijft. Nee, dit is uitzonderlijk, zo lang.

 

Ook lekker voor minder
Ja, maar, jamaar, het is toch wel veel geld? Geen probleem. Want dat zijn lieve mensen, daar bij Penfolds. Begaan met hun naasten en de minder bedeelden. En zo maken ze deze Thomas Hyland. Ook syrah, maar dan in de uitvoering huiswijn voor gewone miljonairs, want waarom zouden alleen Bill Gates en consorten van supersyrah mogen genieten? En een maatje kleiner is op dit niveau nog heel groot, nog heel gul voorzien van dat rulle donkere syrahfruit, de cacao, specerijen en munt. En een afdronk van slechts een stief kwartiertje, och, daar valt toch mee te leven?

 

En om de diversiteit van Australië te benadrukken, zowel in prijs als smaak, is er ook nog de zo goed als gratis Hardys. Ja, dat is eenvoudige wijn. Maar wel heel lekkere eenvoudige wijn, barstensvol vrolijk fruit.

Penfolds, St. Henri
south australia, shiraz 2004

Penfolds, Thomas Hyland
south australia, shiraz 2007

Hardys, bin 343
south eastern australia, cabernet shiraz 2008

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden