Bio wijngekte

Zoals Cuno van ’t Hoff onlangs meldde in zijn column in de “winelife”: “Biologisch geproduceerde wijnen zijn niet per definitie lekkerder, maar wèl beter.” In 2012 zal circa 10% van de Franse wijnboeren biologisch te werk gaan. Althans, zij zijn hiervoor gecertificeerd. Relatief weinig, maar men constateerde wel een groei van het aantal biologische boeren van rond de 33% in de jaargang 2009-2010. Bio is “hot”.


En terecht. Ik moest hier gisterenavond aan denken toen ik het boek “Avonturen op de wijnroute” van de Amerikaan Kermit Lynch voor de derde keer las (overigens moet elke wijnliefhebber dit boek minstens 1 maal hebben gelezen). Ten tijde van het schrijven van dit boek (midden jaren ’80) was de biologische wijnbouw nog absoluut niet geaccepteerd, zo constateerde Lynch. Sterker nog, je werd voor gek verklaard als je “bio” was.
Gelukkig is het tegenwoordig compleet andersom. De consument is veel wijzer geworden op wijngebied, veel bewuster ook dan 30 jaar geleden. Men kiest meer en meer voor kwaliteit, het tijdperk van de Liebfraumilch is godzijdank voorbij. Is biologische wijn daarom zo populair? Niet alleen vanwege het verantwoorde groene plaatje, maar ook door de betere kwaliteit?


Misschien wel, maar de oorzaak ligt meer bij de wijnprofessionals, als je het mij vraagt. In hun eeuwigdurende zoektocht naar authentieke, eerlijke, zuivere wijnen is bio “the way to go”. En vandaar uit maken meer en meer gasten kennis met biologische wijnen, en het onderscheid dat zij (kunnen) maken met het gros van de “normale” wijnen.
Bio is hot, en terecht. En wil je eens kennis maken met een mooie eigenwijze biologische wijn? Probeer de wijnen van Marc Kreydenweiss (Elzas) of de spatzuivere wijnen van Sitios de Bodega (Rueda).

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden