Biodiversiteit in de wijngaard

De meest karaktervolle witte wijnen van Hongarije, na Tokaj, komen uit dit gebied. Volgens een internationale wijnpanel is de beste witte wijn van Hongarije van dit jaar de ’Juhfark uit Somló’. De setting is bijzonder aantrekkelijk voor de wijnliefhebbers en wijnmakers. Stenen muurtjes op de steile hellingen, veel zon en niet te veel regen: de zuid-westelijke flanken van de Szent-Ilona heuvels.

Stephan, de Duitser
De ’Robin Hood’ van de Somló-berg is Stephan. Hij staat ter plekke goed bekend, zo hebben wij gemerkt bij het vragen van de weg naar zijn wijnhuis. En zijn wijnhuis vinden is niet zo eenvoudig, want je moet fit zijn en je hoge hakken thuis laten om midden in de wijngaarden de gebouwen, volgens de aanwijzingen op zijn borden, te vinden. Daar woont hij, Spiegelberg István ’de Duitser uit Beieren’ (waar hij ’de Hongaar’ was), met zijn gezin (Hongaarse vrouw en dochtertje) op de wijnberg. Al vanaf 2004 permanent. Het is niet alleen zijn houding tegenover ’de grote massawijnfabrikanten’, hun ’goedkope wijnprojecten’ en zijn ergernissen over het gebrek aan samenwerking, water en de 'overbodige betonweg' (hij heeft de vereniging Vinum Somlaicum opgezet, verzamelt regenwater in cisternen en voor drinkwater er is een bron - hoe zwaar moet dat niet drukken!). Maar ook de manier hoe hij als jonge knaap, op vakantie bij de grootmoeder in het dorpje Somlójenő, de wijnberg heeft leren kennen: te paard en dus veel geproefd en gevraagd, ’waar dat de moeite waard was’. Het is een zelfdoener, een autodidact met grote plannen en veel enthousiasme.

Hoge en steile wijngaarden
Bij mooi weer is er vanaf het terras van zijn toekomstige woonhuis (gepland boven een kelder) een wondermooi uitzicht richting het westen, met in de verte de Oostenrijkse bergen. Op 2 ha verbouwt Stephan zijn eigen druiven en ondanks een moeilijk jaar voor de Hongaarse wijnbouw in het algemeen (1 miljoen hl minder wijn verwacht, mede door de peronospora), zijn de biologische druiven gezond. Half augustus is de Juhfark blozend aan het rijpen en over twee maanden is er een prachtige oogst te verwachten. Elders zouden de vogels al een plaag vormen, maar niet hier: boven op de top van de Somló-berg wonen enkele valkenfamilies. Zoals vroeger de gewoonte was (en nu weer: biodiversiteit!), plant hij (en redt oude) fruitbomen in zijn wijngaarden. In het voorjaar zijn de bloeiende (amandel-) bomen overweldigend. Gastvrijheid en onthaasting, met verschillende (oude) wijnen om te proeven, en je stads-stress is snel verdwenen. Zijn nieuwste project om meer furmint in zijn wijngaard te planten is super: deze van oorsprong ook in Somló thuishorende ras doet het hier geweldig.

Keldertechniek en proeven
Om deze terroirwijn op een hoger niveau te helpen vernieuwt en experimenteert hij elk jaar met de daarvoor passende beslissingen. Op de klanken van gregoriaans kerkmuziek laat hij zijn wijnen rijpen. In de kelder van deze artisan-wijnkunstenaar is het heel donker en bijzonder vochtig. Ondanks het wat verlichte Szent-Ilonabeeld in de keldermuur zullen de engelen moeilijk aan hun deel komen.

Onder de pergola van verschillende druivenrassen proeven we wijn waar ’muziek’ in zit. Een ervan is de beste witte wijn van het land en als prijs heeft hij een barrique gekregen. (Mooi en aardig, maar zijn witte wijnen worden niet in barriques opgevoed.) Het zijn duidelijk ambachtelijk gemaakte wijnen met aardse tonen en de verwachte mineraliteit uit de bodem is goed te proeven. Er wordt vooral handmatig gewerkt, ook bij hoog geleide stokken.

Juhfark 2008
De 13,5% alcohol is goed geïntegreerd in de naar rijp fruit, honing en acaciabloem geurende wijn.

Juhfark 2009 
Lichte ronde wijn (halfdroog/8 gr suiker) met de frisheid van het druivenras en tonen van appel en citrus.

Juhfark 2004 
Het meeste indruk op mij heeft een oude wijn gemaakt: Juhfark 2004 was mineralig en fris, rijp en vol tegelijk. Een schoolvoorbeeld van hoe prachtig Juhfark ouderen kan!

Furmint 2007 
Acaciahoning in geur en smaak met de typische mineraliteit uit Somló. Na het luchten werd het alleen maar aantrekkelijker en complexer.

Olaszrizling 2008
De verrassing voor mij (en dat zou het ook voor velen op de Wijnacademie zijn!) was een Olaszrizling 2008: eigen druiven van vrijstaande wijnstokken (zonder geleiding: gobelet!) handmatig gesnoeid en geoogst. Het resultaat: uitzonderlijk prettige neus, volle en harmonieuze wijn met rijp fruit en secundaire aroma’s, goed geïntegreerde zuren en mooie vulling. Op de Midden-Europese Olaszrizling wijncompetities staan Slovenie en Hongarije (Somló) meestal op de eerste plaatsen, en zo te zien terecht! Hij laat de ’heuvelruggen van de berg’ spreken en dat proef je in zijn wijnen (www.spiegelberg.hu).

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden