Biodynamische wijn bij Domaine de la Vougeraie

Het is november en de inmiddels verkleurde wijnbladeren vallen langzaam van de stokken. Jean Charles Boisset, eigenaar van het Bourgondisch domein, is preparaat 500 aan het controleren, waarmee ze de bodem net voor het nachtvorstseizoen nog een laatste keer gaan verwennen. ‘Toen ik in 1964 domaine les Evocelles stichtte, gebruikten we die samengestelde preparaten allemaal nog niet,’ vertelt Jean Claude, vader van Jean Charles. 'In die tijd ging wijnbouw op gevoel. Om het beste uit de druifjes te halen luisterden we naar de zon, de maan en de klanken van Brel. Althans, dat zeiden we tegen toeristen die ons Domein bezochten’, vertelt Jean Claude met een knipoog en een grote glimlach op zijn gezicht.

Toen en nu
‘Hoe dan ook, er is in 35 jaar tijd erg veel veranderd’, vertelt Jean Claude verder. ‘Wij leerden het vak van vader op zoon, van omstanders en van onze eigen fouten. De grootste overeenkomst tussen toen en nu, is dat je de natuur niet in de weg moet staan door dingen te doen waar ze eigenlijk niet blij mee is. Toen niet, en nu niet. Vroeger kon je echter niet anders en moest je soms wel. Bovendien wisten we niet beter.' Zoonlief Jean Charles is oenoloog en heeft zich gespecialiseerd in biologisch-dynamische wijnbouw. Toen hij in 1999 Domaine de la Vougeraie oprichtte op één van de mooiste terroirs van de Bourgogne nabij het gerenommeerde Clos de Vougeot, had Jean Charles maar één doel voor ogen! Grootse wijn, waarbij de natuur het beste uit zichzelf haalt.

Biodynamiek
Dan komen we terug op preparaat 500. Hoe kan een ‘preparaat’ nou het label ‘bio’ dragen? Ik kan het u verklappen. Preparaat 500 is zo bio als het gazon van uw Groenlinks-stemmende buurman! Het is de naam van iets mysterieus. Een tovenaarsmiddel, maar dan afkomstig uit de bronnen van moeder natuur… Poep! In september, het jaar voorafgaand aan de oogst wordt begonnen met het verzamelen van koeienmest. Deze mest wordt in koehoorns gevuld, en verdwijnt tot de Pasen in de grond. De goede eigenschappen van mest zijn allemaal bij ons bekend. Dat is niets nieuws. Die koehoorns... dat is het magische ervan. Of in landbouwtermen het 'biodynamische'. Biodynamiek is namelijk de landbouwkundige verwoording van astrale en etherische krachten rondom de aarde, die van invloed zijn op dier en plant. De hoorns behoren tot de belangrijkste organen van een koe. Het zijn een soort antennes, waarmee koeien astrale en etherische krachten opvangen. Al in 1924 vertelde Rudolf Steiner tijdens zijn landbouwcursus in Koberwitz dat koehoorns heel ontvankelijk zijn voor de krachten van de ether. Boisset vult hierop aan dat de opslag van mest in koehoorns ervoor zorgt dat de planten veel meer goede grondstoffen en mineralen uit de bodem halen dan bij gewone mest, waardoor de kwaliteit van de druiven ook sterk verbetert.

Terug naar de wijn
Heeft biodynamiek echt effect? Wordt de wijn er echt beter van (de voorstanders van biodynamisch boeren zeggen van wel), of is het enkel een marketingverhaal om de wijn voor enkele euro’s meer op de markt te brengen (lees: de tegenstanders)? De meningen zullen daar altijd over verdeeld blijven. Wat echter als een paal boven water staat, is dat Pinot noir een druif is, die uiterst gevoelig is voor terroir: Het geheel van klimatologische eigenschappen, bodemeigenschappen en omgevingsfactoren die van invloed zijn op het (groei- en bloei)gedrag van de plant.

Gall & Gall heeft diverse pinot noirs van Boisset in het schap staan, waarvan het ‘instapmodel’ de Terres de famille is van € 16,99. De wijn is helder dieprood van kleur, met loepzuivere nuances van rood plukfruit in combinatie met een lichte kruidigheid door een rijping van 16 maanden op Frans eikenhout. Een Pinot noir waar ik graag de tijd voor neem, terwijl ik de LP van Jacques Brel nog één keer oppoets en in de platenspeler stop. Ditmaal om zelf te ervaren, dat Pinot noir oprecht beter gaat smaken door de klanken van Brel...

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden