Biologische en ecologische wijn uit Spanje

Biologische en ecologische wijn uit Spanje
In de vroege jaren 90 van de vorige eeuw begonnen een paar wijnbouwers in Spanje, toegewijd aan hun land, biologische wijn te produceren omdat ze zich zorgen maakten over de toenemende invloed van pesticiden op wijnbouw.
 
Opgewekt maar koppig
Spanje is een Latijns land dat alle licht- en schaduwkanten combineert van het Mediterraanse karakter: opgewekt maar koppig. De meeste Spanjaarden dachten toen, en nog steeds, dat alle wijn biologisch is, want “wijn is toch alleen maar gefermenteerde druif?”
 
In onze cultuur is er geen verschil tussen biologisch en natuurlijk dus we zijn geneigd te denken dat alles wat gemaakt is van natuurlijke ingrediënten natuurlijk (biologisch) is, terwijl de term ecologisch (dat eigenlijk het echte biologisch is) wordt bewaard voor producten die gemaakt zijn door en gekocht worden door rare mensen die in oude Volkswagenbusjes rijden, joints roken en van bastaardhonden houden.
 
Spanje grootste producent van biologische wijn
Vandaag de dag is Spanje ’s werelds grootste producent van biologische wijn en het aantal privéproducenten en grote coöperaties dat omschakelt naar biologisch wordt steeds groter. Een droog klimaat, met weinig schimmels als botrytis en meeldauw, maakt het makkelijk om biologisch te produceren en de groeiende vraag uit Centraal Europa en Amerika maakt biologisch makkelijker te verkopen.
 
Het perfecte klimaat voor biologische wijnbouw
Het goede klimaat en de groeiende markt bergen echter wel het risico in zich dat biologisch een marketinggadget wordt en we zien dan ook biologische producenten die wel precies alle regels volgen maar die geen biologische levenshouding hebben ten opzichte van hun bedrijf en de maatschappij.

Dit zijn onze biologische licht- en schaduwkanten maar omdat we Spanje zijn, zonnig zoals we het allemaal kennen, ben ik ervan overtuigd dat het licht veel feller is dan de schaduw. 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden