Biowijn of blablawijn?

Wijn is top! Het is een ervaring, het is lekker, het is iets wat we met elkaar kunnen delen, het is naar verluiden ook nog eens gezond en die wijngaarden zien er prachtiig uit. Maar bovenalles is wijn commercieel (iemand die anders zegt kun je vergelijken met de dalai lama en een mitrallieur in zijn hand).

Omdat wijn commercieel is; is biowijn natuurlijk erg aantrekkelijk. Vele van ons houden zich bezig met een verantwoord leven en het daarmee gepaarde levenspatroon. De meerderheid van deze groep vind het niet erg extra te betalen om dat dogma te ondersteunen.

Wanneer ik proeverijen geef wordt er dikwijls gerefereerd naar biowijn. Ik krijg dan vragen en stellingen waaronder:
- Ik drink alleen maar biowijn omdat ik er geen hoofdpijn van krijg.
- Wat is biowijn eigenlijk?
- Verkoop jij biowijn?
- Biowijn is van betere kwaliteit.

Het antwoord wat ik hierop heb is: geen. Ik heb weinig kennis van biowijn en naar mijn mening heeft niemand dit echt. Als ik het aan wijnkenners vraag, kunnen ze me geen helder antwoord geven of krijg ik andere antwoorden.
Heb jij wel een duidelijk antwoord voor me? Mail me dan op neil(at)winetogo.nl of reageer onder deze column.

Maargoed, daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Hieronder de feitjes die ik heb gevonden:
1. Biowijn bestaat officieel niet
2. Biowijn wordt op exact de zelfde manier gemaakt als normale wijn “vinificatie”
3. Biowijn heeft keurmerken: EKO en Demeter
4. Biowijn heeft minder bestrijdings- en hulpmiddelen
5. Biowijn wordt minder/geen sulfiet gebruikt
(Sulfiet is een middeltje dat zorgt dat de wijn niet fout <bv kruk> gaat en is hetgeen waar je over het algemeen koppijn van krijgt als het in een te grote hoeveelheid aanwezig is), 90% van de biowijnen gebruikt wél sulfiet.
6. Sommige biowijnboeren hebben meer aandacht voor dier en natuur.
7. Biowijnboeren kunnen handmatig plukken, gebruiken kippen, algen, dierenpoep en alle het goeie van het land ;-)
8. Biowijndruiven zijn vaak minder beschadigd en dus worden de kansen op schimmels teruggedrongen

Zoals je leest is er een flinke lijst te fabriceren en de lijst hierboven is nog niet compleet. Sterker nog, er is een vertakking naar biodynamische wijn te maken: maanstanden, carbon footprint en dergelijke komen hier aan bod... dit laten we even voor wat het is.

Nu zeg ik niet dat ik biowijn blabla vind. Persoonlijk vind ik het goed dat mensen stil staan bij wat ze consumeren en hoe dit bij hun terecht komt. Als we dit allemaal zouden doen dan zouden we de aarde een stukje mooier maken. Wat ik weet is dat sommige van de wijnen die ik verkoop op deze manier gemaakt worden maar dat ze niet als biowijn worde “vermarket”. De productie komt vanuit passie van de wijnboer.

Mijn gevoel zegt me dan ook om te genieten van wijn, een wijn te kiezen waar ik een goed gevoel bij heb en die bij mij past. Ik ga me dus niet blind staren op een verhaal; want wijn is en blijft commercieel, maar met een fantastische belevenis!

Ik kijk uit naar jullie reacties.

At your service,
Neil 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden