Boodschappenlijstje zónder huiswijn

Janneke,

Ik word prompt onwel als ik naar het etiket van de gemiddelde huiswijn kijk, alsof wij consumenten randdebielen zijn. 'Dry and crispy', om daarna weer in het Nederlands te vervolgen 'Huiswijn', met nutteloze toevoegingen als 'past bij veel toegankelijke gerechten (een ontoegankelijk gerecht noem ik: niet te vreten), vis of vlees, frisse salades, harde en zachte kazen, maar ook prima als aperitief'. Voila! Daarmee heb je ongeveer alles behalve het dessert samengevat. En ik weet nog steeds niet wat voor wijn ik in mijn glas ga krijgen.

Nooit mee koken
Wat jij zegt, waarschijnlijk prima om door het eten te mieteren. Tenzij hij echt smerig is. Dan moet je er nooit mee koken. En meer aan een kookwijn uitgeven dan een eurootje of 3 á 4 zou ik niet gauw doen. Het grootste deel vervliegt namelijk. Overigens, heftige kurk of oxidatie proef ik er gewoon tussendoor, dus please, doe mij een plezier en voer dat lekker aan de riolering.

Veilig huisetiket
Wil je toch niet al teveel aan een wijn uitgeven, en denk je dat je met zo'n vertrouwd 'huisetiket' veilig zit, kies dan liever een wijn die ook een vertrouwd gezicht heeft. Er zijn veel wijnen voor weinig die rotsvast in het assortiment van de grootgrutters zitten, omdat ze heel erg prima te hachelen zijn en daardoor als de brandweer lopen.

Vijf euro
Wil je een boodschappenlijstje, voor rond de vijf euro? (Wat voor mij een prima prijs is. Laat het budget geen hogere prijzen toe, dan drink ik liever een glas water met een schijfje citroen, ook lekker.)

  • De bekende Yellow Tail Chardonnay van Dirck III en Jumbo, prachtig tropisch fruit, uit Australië.
  • Bij de Mitra, de Douglas Green Pinotage rosé uit Zuid Afrika, aardbeien zonder een snoepjesrosé te worden. Lekker doordrinken.
  • Bush Creek Petite Syrah, gek druifje oorspronkelijk uit Californië, maar Down Under maken ze er ook een mooi rood glas van, met veel cassis en mokka. Verkrijgbaar bij Plus Supermarkten.
  • Eentje van onze grote Zaanse grutter: Lindemans Chardonnay Bin 65. Frisheid van meloen en groene appeltjes. Lekker glaasje voor bij een fout 'Chinees om de hoek' moment.
  • De Hema voert al jaren Chat-en-Oeuf, een prima volkruidige grenache-syrah uit de Côtes du Ventoux.

Zeer geschikt voor everyday use, maar nog veel beter bij jouw coq au vin. En die gooi je er dus niet dóórheen, maar lekker in je glas!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden