Bordeaux cadeau…?

Jaja, het was weer eens zover. Ik kreeg een pakketje met wijn toegestuurd. Cadeautje voor bewezen diensten. Altijd welkom. Snel open maken. Wat zou het deze keer zijn…? Ah, natuurlijk, weer een Bordeauxtje. What else? Nou mag je een gegeven paard natuurlijk nooit in de bek kijken… Of wel? Wat is dat toch met Nederlanders? Als je een fles wijn krijgt, dan is het bijna standaard … een Bordeaux.

 

De levensvraag: Bordeaux of Bourgogne…?
Begrijp me goed: iedereen mag van mij Bordeaux kopen. Zelfs lekker vinden. Maar waarom altijd Bordeaux weggeven!?
Ik heb zelf iets tegen Bordeaux. Eh… je bedoelt? Echt waar? Ja, echt waar, uitzonderingen daargelaten. Die cabernet-familie lonkt mij soms net iets teveel naar de aroma’s van groene paprika en varen. Niet mijn ding.
Maar belangrijker: ik heb ooit een blauwtje gelopen bij een Bordeaux-man. De linkeroever-liefhebber vroeg mij tijdens een dinertje op onze derde ontmoeting ineens: “Zeg, hou jij eigenlijk meer van Bordeaux of van Bourgogne”? Ik was meteen alert. Ik werd meteen onrustig. Ik wist onmiddellijk: dat gaat niets worden tussen ons. Ik wist dat hij van Bordeaux hield en hij wist dat ik van wijn hield. Zo’n belangrijke levensvraag – “Bordeaux of Bourgogne…?” – die stel je niet zomaar op een cruciaal moment aan een wijnliefhebber. Daar heb je een diepere bedoeling mee, dat kan niet anders. En ja hoor, zo was het ook. Nadat ik beduusd prevelde “Bourgogne natuurlijk!” kwam zijn reactie: “Ja, dat dacht ik al. Al m’n exen hielden ook van Bourgogne!”. Auw. Ik hoefde me geen enkele illusie meer te maken over ‘ons’. En Bordeaux en ik…, ik bedoel maar…

 

Veilige keuze
Nu met de feestdagen in het vooruitzicht, worden weer veel kerstpakketten weggegeven met wijn. Welke wijn zou er in Nederland op nummer 1 komen? Vast Bordeaux. Daarom mijn vraag aan Nederland: waarom altijd Bordeaux!?
Natuurlijk weet ik wel waarom Nederland massaal voor een Bordeaux-cadeau kiest. Nederland is te gemakzuchtig. En Nederland kiest op safe. Dus gaat Nederland voor de veilige keuze onder het motto: “Met een Bordeaux zit je altijd goed!”. Nou, nee dus…

 

Nieuw-Zeeland of Patagonië
Vraag je dus bij het geven van wijn in eerste instantie af wat de ontvanger lekker zou vinden! Is het een lekker-roseetje-op-het-terrasje-type? Die moet je geen Bordeaux geven. Veel te streng. Kies iets soepelers en/of ga naar de Nieuwe Wereld. Misschien zelfs eerder wit dan rood in dit geval. Huh!? Wit??? Ja, je kunt ook witte wijn cadeau doen. Het hoeft niet altijd rood.
Geef je wijn aan vrienden? Koop bijvoorbeeld iets uit hun favoriete vakantieland.
Is het een zakenrelatie? Ja, tuurlijk, Bordeaux kan als je weet dat diegene een Bordeaux-liefhebber is. Of als je ‘op safe’ wilt spelen. Maar waarom niet avontuurlijker?

 

Pastapakket
Weet je helemaal niet waar de ontvanger van houdt? Of is het kerstpakket voor je personeel? Dan zou ik ook geen Bordeaux geven. De smaakvoorkeur van mensen is veranderd. Meer fruit, minder strak. Hou daar rekening mee. Zeker bij een kerstpakket voor een diverse groep. Dan geef je toch geen Bordeaux? Ik pleit er hier natuurlijk niet voor om voor de gemiddelde smaak te gaan! Maar wel om wat meer nuance in het wijncadeau aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een kerstpakket rond een thema, zoals een Italië-pakket (pasta, Chianti, salami etc.) of een tapasreceptenboekje met een lekkere Spaanse wijn (cava of Priorat, of ‘gewaagder’: sherry).

 

Durf te verrassen
Geef eens een mooie Port in het najaar. Of verras met rosé champagne met de jaarwisseling in ’t vooruitzicht. Ga naar de Rhône. Kies een lekkere Italiaan (al naar de prijs bijvoorbeeld van Chianti of Valpolicella tot Brunello, Barolo, Amarone of een ‘super-Toscaan’). Waag je over de grote sloot met een sappige malbec uit Argentinië of volle shiraz uit Zuid-Afrika. Liever wit? Keuze te over: Sancerre, Vouvray, Bourgogne, Rueda, Rheingau, grüner veltliner uit Oostenrijk, pinot grigio uit Friuli, of een Greco di Tufo. Of zoek ’t heel ver weg: Nieuw-Zeeland of Patagonië. Er is altijd wel wat te vinden, en misschien vindt je in de aard van de (zaken)relatie een aanknopingspunt voor de wijnkeuze.

Durf voor iets anders te kiezen. Verras mensen eens. Ik kreeg laatst van mijn vormgeefster een Braziliaanse wijn cadeau. Speciaal voor mij uitgezocht omdat ze wist dat ik van wijn hield. Geweldig toch!? Dat bedoel ik. Doe moeite. Denk aan de ontvanger. En durf te verrassen met wijn. De hele wereld ligt voor je klaar. En als je het niet weet: laat je adviseren in een wijnspeciaalzaak! En kan het je niets schelen wat de ontvanger ervan vind of wil je gewoon imponeren met een bekende naam op het etiket…? Ja, geef dan toch maar weer die Bordeaux cadeau…
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden