Bortoli Sacred Hill Chardonnay 2008

Ze hebben het ons geleerd, de Australiërs: fruit in een wijn stoppen. Nee, ik wil niet flauw doen met dat oude mopje van die wijnboer die op zijn sterfbed aan zijn zoons verklapt dat wijn ook van druiven gemaakt kan worden. Ben je mal. Wijn is van druiven, was van druiven, altijd al.
Maar waar veel wijn in de jaren zestig nogal, tja, ‘belegen’ rook, zelfs al was hij jong, vonden de Australiërs dat druivensap lekkerder was. Lekkerder geurde, liever. Zij deden alles om hun wijnen fruit driven te maken, 'door het fruit gedreven'. En dat sloeg aan. Eerst op hun thuismarkt, toen bij ons. En daarna, eerst heel zuinigjes en later meer van harte, bij wijnmakers in ons oude Europa.

 

Ruik het fruit
Nu ruik je dus fruit, in Bordeaux en Chianti en Rioja. Maar Australië gaat ondertussen lekker door. Met van oorsprong Franse druiven, zoals chardonnay. Neem die van Sacred Hill. Niks moeilijks aan. 'Fruit driven' van jewelste, met een vrolijk schetterend orkest van tropische vruchtjes, lychees, ananas, ramboetan, en een walsend sappige smaak. Aiai, probeer er maar eens vanaf te blijven als de fles eenmaal open is. Mag bij kip en vis, bij kaas - jazeker - en zuurkool, maar ook bij aangenaam gezelschap.

 

Bortoli Sacred Hill Chardonnay 2008
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden