Bourgognehuis Louis 'Pasteur'

Ik viel nog net niet van mijn wijnkrukje. Maar het scheelde niet veel. Bij het lezen van de laatste versie van "La Revue de vin de France" nr. 545 kwam ik een groot interview met Louis-Fabrice Latour tegen. De directeur van het bekende Bourgognehuis Louis Latour. Wat een droombaan trouwens....

En passant werd in het interview gemeld dat Louis Latour bekend is van het "pasteuriseren van al hun rode Bourgognes". Ja... u leest het goed. Het pasteuriseren van al die mooie rode Bourgognes van het huis Louis Latour. Ze doen dat al sinds het einde van de negentiende eeuw! 'Flash pasteurisatie' noemt hij het. Juist voor het bottelen worden de wijnen drie seconden lang verhit naar zeventig graden en weer gekoeld. In totaal duurt deze operatie tien seconden.

Ik heb pasteuriseren altijd geassocieerd met melk of bier. Maar met rode wijn... Ja, zegt Louis-Fabrice Latour: "het is een volstrekt natuurlijk proces, er wordt niets toegevoegd. Het zorgt ervoor dat onze rode Bourgognes lang houdbaar zijn."

Tijdens het interview drinkt Louis-Fabrice een Corton Grancey uit zijn geboortejaar 1964. "Deze 1964 Corton Grancey is ook gepasteuriseerd en heeft daarom nog heel veel van zijn jeugd behouden." Ja, dat zal... maar dat wil ik niet. Een Corton Grancey uit 1964 moet naar een wijn uit 1964 smaken en niet naar een jeugdige 1993!

Neen, voor mij heeft de reputatie van het wereldberoemde en door mij ook zeer gewaardeerde huis Louis Latour een klein deukje opgelopen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden