brachetto bij cranberrybollen

Ruit:
Je kent haar vast, de bubbelbabe. Met grote bogen mijdt ze alles wat stil is. Bruis is wat ze zoekt. En bruis is wat ze vindt. Steeds weer en steeds meer. Prosecco drinkt ze ijskoud op een kneiterheet strand, maar het is niet echt haar ding. Vaak zie ik haar in een innige omhelzing met een van de twee Jansz-en van Tasmanië. Soms de witte, maar nog vaker de roze. Blijkbaar woont ze dichtbij een Wijnkringwinkel en is Jansz niet zo gevoelig voor klimaatsverandering. Eens in de zoveel tijd zie ik haar high-heeled vol bravoure rondstappen. Dan heeft ze een goed betaalde opdracht binnen gehaald en is het tijd voor echte champagne. De trendy superdroge ultra-brut vindt ze ultra-sexy, want zo zonder suiker vedernaakt en dus puur en zuiver. Daar is geen ontkomen aan. Maar toch denkt ze steeds vaker, een champagne zonder een grammetje suiker is maar zo zo.

 

Rijst:
Geweldig, jouw bubbelbabe. En weet je, er komen er steeds meer. Niet alleen babe’s, maar zeker ook fijne mannen die hun momenten met verschillende bubbels vieren. Tuurlijk drinken ze champagne, maar ik zie ze ook bij Mitra de Chileense Cono Sur Sparkling uit het schap plukken. Terecht, want die is zo lekker. Volgens wijnmaker Adolfo Hurtado maakt het beetje riesling dat aan de chardonnay en pinot noir wordt toegevoegd het verschil. Tintelfrisfruitig en loepzuiver. En ik heb mannen met Lindemans rosébubbels en Excellent lekkere hapjes bij de kassa van Appie gespot...

 

Ruit:
Mannen met lekkere (!) excellenthapjes? Mmm, die zie ik zelden. Ik ben vast te druk met die bruisende dame. Ze jaagt nu op bubbels voor bij de bollen. Ze zocht in Nederland. Jan en alleman adviseerde haar champagne. Ze zocht in België. 'Champagne bij de bollen?' zeiden ze daar, 'Kom aan, dat is toch niet plezant? Wij drinken hier elke dag champagne, maar niet bij oliebollen, nooit bij oliebollen. Ach, okay, een keer een demi-sec. Gaat u maar terug naar dat barbaarse land van u.' Wat zou jij haar tippen bij de bollen?

 

Rijst:
Tja, wat de bollen betreft ben ik een Belgische bubbelbabe. Thee of sterke cappuccino erbij, jammie, maar nooit een bubbel. Natuurlijk heb ik wel geëxperimenteerd en wat goed gaat, zijn de zachtere bubbels met rijpere smaak. Crémant d’Alsace, Silvaner Brut van Weingut am Stein (www.rieslingpartners.nl), cider, asti spumante, desnoods een zoete prosecco. Maar beter vind ik mijn speciale bollen-kir: scheutje van Wees-kaneellikeur in je flûte en aanvullen met een simpele, droge sparkler. Dat werkt!

 

Ruit:
Oh dear, wat doe je nu? Welke bubbel dan? Nee, vertel dat maar liever niet. Ik zal bubbellala wat anders tippen. Als ze echt alles wil proeven op bubbelgebied, dan is het nu tijd voor brachetto d’aqui! Werkt nog beter als ze door haar bollen nog wat gekonfijte cranberry chopt. Maar ja, welke brachetto? Breed verkrijgbaar zijn ze (nog) niet. Ik proefde laatst die van Araldica. Die zal het goed doen bij berrybol. Hij is licht, zachtzoet en spannend met dank aan rood fruitaroma’s en een minibittertje.

 

Brachetto d’aqui Spumante van Araldica, € 9,65

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden