Brussel trekt plan voor de invoering van nieuwe regels voor biologische wijn in

De Europese Commissie heeft gisteren 16 juni haar ontwerp-besluit tot invoering van nieuwe regels voor de biologische wijnproductie ingetrokken. Onlangs werden de resultaten van een drie jaar durend onderzoek (Orwine) aan de Commissie voorgesteld. De verschillen in opvattingen tussen de wijnbouwers van de verschillende lidstaten waren bijzonder groot.

 

Een compromis is dan ook inderdaad niet gevonden « voor de normen van de biologische productie », zegt Brussel. Het voorstel omvatte een lijst van toegelaten additieven die kleiner is dan deze toegestaan voor traditionele wijnen. Tot dusver hebben flessen biologische wijn alleen recht op de vermelding «gemaakt van druiven afkomstig uit de biologische landbouw» op het etiket.

« Er is voor de invoering van deze nieuwe regels geen meerderheid onder de lidstaten. Ik ben niet bereid tot een compromis inzake de biologische normen die een verkeerd signaal zou sturen aan de consument over het belang dat de Commissie hecht aan de kwaliteit. Ik hoop dat de industrie en het onderzoek vooruitgang kunnen boeken en dat de Commissie zal terug kunnen komen met een voorstel» zei commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Dacian CIOLOŞ.
Brussel wenst te verduidelijken dat de regels vastgesteld voor de flessen wijn met het etiket « druiven uit de biologische landbouw », geldig blijven.

Waar gaat het over ?
Momenteel is er op grond van de Europese biologische wijnbouw certificeringen een brede waaier van processen en additieven toegestaan. Veel wijnmakers vertelden mij dat, voor zover het de werkzaamheden in de kelder betreft, er voor vrijwel alle onderdelen van de vinificatie geen verschil bestaat tussen een organische en een conventionele productie. In feite is het gemakkelijk voor een conventionele wijnbedrijf om een biologische productie lijn langs een conventionele te plaatsen, in hetzelfde gebouw en grotendeels met dezelfde apparatuur. Dit maakt de drempel om biologische wijn te gaan produceren natuurlijk lager, maar vergroot ook het risico op fraude. Hoewel er een duidelijk onderscheid gemaakt kan worden op het vlak van voorschriften en verbodsbepalingen tussen biologische en conventionele wijnbouw zolang het over het werk in de wijngaard gaat, is het onderscheid tussen de twee, als we eenmaal over de drempel van de wijnmakerij zijn, vrijwel volledig verdwenen.

Er is een grote diversiteit aan toegelaten vinificatietechnieken in de biologische wijnbouw, gaande van de minst tot de meeste technologische. Biologische wijnbouw is niet per se traditioneel of low-tech. Producenten zijn niet verplicht zich te houden aan een strenge productieregels, en kunnen gebruik maken van vrijwel alle moderne ontwikkelingen die ook in de conventionele wijnbouw zijn toegelaten. Een met de hand geplukte, met voeten getreden, spontaan gegiste, in eiken vaten gerijpte Montepulciano d'Abruzzo, zonder enige toevoeging van additieven kan worden voorzien van dezelfde "biologisch" stempel als een machine geoogste, koude maceratie, met kweekgist gefermenteerde, multi-gefilterde Prosecco. En toch is de productie van deze wijnen, en de persoonlijke ideologieën van hun producenten, volledig anders. Voeg hieraan toe de zichzelf biologisch verklarende producenten, of degenen wel biodynamisch werken maar zonder certificering, en het biologische wijnlandschap wordt nog ingewikkelder. Er zijn wijnen zonder enige ‘bio’ vermelding die biologischer zijn dan sommige gecertificeerde bio-wijnen. Europa probeerde hierin tot een harmonisatie te komen maar is daar duidelijk niet in geslaagd. Ten slotte verandert er niks: het is aan de individuele biologische wijnmaker om uit te leggen hoe hun wijn maken, en aan de consument om uit te vinden wat de betekenis van de gebruikte productietechnieken is. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden