Bubbelgeblèr

Hey Janneke,
 
Ik had ons stukkie deze week ook bubbelgeneuzel, -geleuter of -geblaat kunnen noemen. Er wordt namelijk zo oeverloos veel onzin over mousserende wijn gesnaterd.
 
Champagne onwaarheden
Zo drukte wijncollega Pieter Nijdam van De Telegraaf mijn neus op een programma van de VPRO - De Slag om Brussel – waarin, niet gehinderd door kennis, en vooral zonder ook maar enige vorm van feitencheck de Champagnestreek ten grave wordt gedragen.
 
Zo zouden volgens de journalistenboefjes van het programma, champagneboeren zonder keuren druiven opkopen en lukraak in hun ketels donderen, wordt een stille wijn uit een gelijknamig Zwitsers dorpje gemakshalve met de Franse sprankelwijn vergeleken. Zouden onze bubbelboeren zoveel mogelijk proberen om terroirexpressie te onderdrukken door druiven uit alle champagnewindstreken te mixen, en wordt de grootste massaproducent uit de streek maar even als maat voor het hele gebied genomen. Me hol!
 
Die boeren zijn toch niet gek. Champagne is het best bewaakte merk ter wereld en daarmee ook het meest gecontroleerde. Denken ze nou werkelijk dat ze hun reputatie te grabbel gooien door meuk te produceren?
 
De echte shit
Tuurlijk, Janneke, zoals voor elk product geldt, geldt ook voor champagne dat er ook ongelooflijk smerige exemplaren zijn. Of laat ik het zo zeggen, die niet aan mijn smaak voldoen. Maar grosso modo wordt er in dit gebied waanzinnig mooie mousserende  wijn volgens de Méthode Champenoise manier gemaakt: Eerst wordt er een stille - zonder bubbel – wijn van chardonnay, pinot meunier en pinot noir druiven gemaakt. Die krijgt na het uitgisten een klein snufje extra gist en wat suiker, waarna de fles wordt gesloten en er een tweede gisting plaatsvindt. Hier onstaat koolzuurgas en krijg je die elegante bubbel en een heerlijke 'pas gebakken brood-neus'.
 
Rijpe neus voor bij de zoete toet
En echt, ik ben dol op mooie bubbels uit andere delen van Frankrijk, uit Spanje, Italië en zelfs uit Zuid Afrika. Maar er gaat niks boven de echte shit. Het liefst 24 uur per dag, als aperitief, maaltijdbegeleider, doordrinker en zelfs bij het ontbijt.
 

Dus laten we deze week lekker decadent doen. Koop jij een flesje eenvoudige, doch smakelijke prosecco uit Italië voor ín het dessert. Maar in m'n glas wil ik wat heftigers om tegen dat fruit op te boksen. Mailly Grand Cru is zo'n kanjer. Een mooie corpulent rijpe neus door pinot noir en chardonnay, met allerhande fruitgeweld zoals gele appels en mango en een snee geroosterd brood. Niet te moeilijk, maar zo belachelijk lekker. En dat het Grand Cru is, is leuk natuurlijk, maar dat zie je dus niet in de prijs terug. Laat ze maar lekker blaten, ik weet het wel. 

Maily Gand Cru 
Verkrijgbaar voor € 29,95 op www.winecompanions.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden