Budgetwijn in barre tijden

Het zijn moeilijke tijden, voor het geval u het niet wist. Ook de wijnschrijver op zijn tochtig zolderkamertje merkt het. Kon hij voor de crisis zijn karig loontje compenseren met kostbare proefflessen, nu hoort hij al maanden wat hij anders slechts in januari en februari hoorde: het moet goedkoop zijn! De lezers hebben immers hun volledige bonussen, en vaak nog fiks wat meer, verbrast aan emmers caviaar en champagne. Truffels gegeten als waren het piepers, oesters per gros besteld, groentenjuwelier, wildboetiek en kaasaffineur carte blanche gegeven.

 

Huishoudpotje leeg
En nu is dat in deze tijden van recessie heel lovenswaardig, om zoveel geld in het economische systeem te pompen, maar op een gegeven moment zijn alle huishoudpotjes onherroepelijk leeg. Het familiekapitaal bedraagt een roestig kwartje en verzenuwd wordt op internet gezocht naar de bezorgservice van zo’n voedselbank en of die American Express accepteert, want daar zit nog een beetje krediet. Ach ja. Gelukkig zijn er ook nog mensen die weten van ouderwetse heerlijkheden als stampot, suddervlees en de onvolprezen bal gehakt.

 

Ruig rood
Waar we eerlijke wijnen bij drinken die vallen onder de noemer koel ruig rood. Zoals deze, uit de hak van Italië, van nietsontziende hardwerkende druiven met namen als primitivo en negroamaro, de 'bittere zwarte'. Ze voorzien ons voor een budgetprijsje genereus van zonnig zacht donker fruit met exotische specerijgeuren. 'Als goede Châteauneuf', zegt een gerenommeerd standaardwijnwerk. Wel met Zuid-Italiaans temperament dan. Vol woeste kruidige geuren en tegelijk zacht en romig. 'Hé', zegt iedereen blij verrast, 'eigenlijk veel lekkerder dan die dure wijnen die we vroeger dronken, en die zo moeilijk smaakten. Dit geeft gewoon plezier!'

Il contadino, puglia, primitivo 2006 € 3,99

La Masseria, puglia, primitivo 2008 € 6,00

Candido, salice salentino riserva 2005 € 4,99

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden