Budgetwijn in de aanbieding

Hallo dan Janneke,

Laten we eerlijk wezen. Wij wijnschrijvers blaten natuurlijk graag, dat we op de mooiste plekken ter wereld de grootste wijnen te proeven krijgen. Strooi daar maar een beetje zout over. Voor onze dagelijkse slok komt er een eenvoudig, maar wel drinkbaar glas op tafel. Noem jij het goedkope wijn, ik noem het slim inkopen.

Of wil je echt goedkoop? Zo stond ik vandaag in de Iperfamilia, een waanzinnig grote supermarkt nabij Verona. Daar stond een pallet Vino da Tavola. Ik weet niet wat er in de flessen zat, maar het was gemaakt van druiven en bevatte 12,5 procent alcohol. 29 eurocent per pak, dat dan weer wel. De pallet slonk waar ik bij stond, ik heb me er maar niet aan gewaagd.

Aanbiedingen
Budgettips. Die heb ik wel. Waar koop je je wijn als je niet je hele portemonnee op de toonbank wil ledigen? Het zijn de aanbiedingen, daar moet je gebruik van maken. Klinkt een tikje voor de hand liggend. Maar wij Nederlanders zijn van nature wantrouwers. Als een supermarkt of slijterij iets in de uitverkoop gooien, zijn we geneigd om te denken: 'Ja, tuurlijk, bedorven shit, willen ze vast vanaf.'

Toch is dat niet zo, is mijn ervaring. Die gasten weten echt wel dat als ze een stelselmatige aanbiedingsrun doen, dat ze daar geen troep moeten neerleggen. Anders kom jij de volgende keer namelijk niet meer terug. Vaak kopen ze een partij op, tegen een goede prijs, die dan in één keer verkocht moet worden. Een vriendje van me, die zelf bij een slijterijketen werkt, vertelde me dat ze dat 'in-out' noemen. Groots inkopen en zo snel mogelijk verkopen. Laat ons daar lekker van profiteren, wat jij?

Ik geef je drie tips:

  • Onze grootste grutter Albert Heijn doet de bonusaanbiedingen. En echt, dat zijn vaak prima wijnen, die ik met regelmaat in mijn wijngids Cuno 2010 beschrijf. Het scheelt je vele euro’s. Vaak is het een 'twee voor de prijs van anderhalf'. Check dat bonusgidsje van ze.
  • Gall doet altijd z’n Wilde Wijnweken. In mijn ogen zijn ze niet heel erg wild, maar wel als je weet wat je zoekt. Alleen zijn port en sherry (wat in mijn mijn ogen toch zeker ook wijnen zijn) daarvan uitgesloten. Desalniettemin, gaan voor die wilde zaken.
  • Een voor mij hele fijne discountschieter is Mitra. Die trekken zich niks aan van seizoenen of aanbiedingsweken. Zij gooien gewoon elke zesde wijn van hetzelfde soort gratis. Ofwel zes halen, vijf betalen.
  • Hou de maand oktober héél goed in de gaten. Dan vindt namelijk traditioneel de Nationale Wijnweek plaats. En dan kan je er donder op tegen zeggen dat alle wijnverkopers in Nederland flink gaan stunten. Dit jaar vindt het plaats van 28 september tot 4 oktober.

Betaalbaar glas
En nu bij het pastaatje? Een betaalbaar glas is altijd een Bianco de Custoza. Wit dus, uit het noorden van Italië, vlak bij Verona. Precies, die superknaller waar ik stond. Ze zijn wel iets duurder dan 29 eurocent. Hij heeft iets sprankelends en is vrij licht, gemaakt van trebbiano, garanega en tocai druiven. Prima om zo weg te slokken.

Mazzels,
Cuno 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden