Budgetwijn uit een doos

Hier volgt een column voor de meer geoefende wijndrinkers. Degenen die door marketinglui als heavy users worden aangeduid. Wij hebben het deze week over budgetwijn.

 

Bag-in-box
In het wijnvak lopen verbitterde mensen rond die menen dat er in Nederland überhaupt slechts budgetwijn te verkopen valt, maar daar gaat het nu niet om. Nee, ik wou eens even de lof zingen van de bag-in-box. Als vehikel, als puik omhulsel voor wijn.

 

Vier liter voor twaalf euro
teIn Frankrijk, de afgelopen zomer, had ik vier weken lang dan weer acht, dan weer elf mensen aan tafel, en dan zijn flessen niet aan te slepen. En niet af, trouwens. Kortom, de Auchan in Tonnerre verkocht mij een uiterst verdedigbare Côtes du Rhône in zo’n bag-in-box. Vier liters voor twaalf euro, omgerekend drie euro per fles.

 

Tappen naar hartelust
Maar die vergelijking gaat mank. Want er hoefden geen (meer dan) vijf flessen gemaakt te worden, geen kurken, geen capsules. Zaken die allemaal geld kosten. Goed, dat kost zo’n doos met een kunststof zak erin ook, maar toch beduidend minder. Laten we stellen dat je wijn kocht die in een fles vier euro had moeten kosten. Met het vrolijke voordeel dat er naar hartenlust getapt kon worden terwijl de kwaliteit niet terugliep. De wijn zat immers in het donker, en er kwam geen lucht bij - na het aanbreken frommelt de zak lustig mee met de weglopende wijn.

 

Populaire doos
Nee, bag-in-box is een fantastische uitvinding voor heavy users als ik. Maar alles hangt af van wat je erin stopt. Die Côtes du Rhône van de Auchan is hier niet te koop. Geen Auchans in Nederland. Gall & Gall biedt echter twee populaire wijnen aan in een doos, een chenin blanc-chardonnay en een pinotage-cinsaut, een witte en een rode dus, uit Zuid-Afrika. Soepel, makkelijk, wat fruit en wat sap. € 10,99 kosten ze, voor 3 liter. Goed spul voor feesten en partijen, voor niet-zeuren-omstandigheden.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden